Bogd úl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Bogd uul)
Bogd úl
Богд уул
Nejvyšší bod2257 m n. m. (Cecégün úl)

Nadřazená jednotkaChentej

SvětadílAsie
StátMongolskoMongolsko Mongolsko
Map
PovodíTúl
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bogd úl (mongolsky Богд уул) je horský masiv na jih od hlavního města Mongolska, Ulánbátaru, na levém břehu řeky Túl. Nachází se v Centrálním ajmagu kde zaujímá rozlohu 40,8 km². Nejvyšší horou je 2257 metrů vysoký Cecégün úl. Od roku 1996 je území biosférickou rezervací UNESCO.[1]

Příroda[editovat | editovat zdroj]

Bogd úl

Polovinu rozlohy Bogd úlu tvoří lesy. Zbytek tvoří plochy s keřovými porosty, horské stráně, louky a pastviny. Jde o nejjižnější hranici lesa v Mongolsku. Žije zde více než 40 druhů savců a desítky druhů ptáků. Roste zde více než 260 druhů rostlin.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Bogd úl byl chráněn již ve 13. století a roku 1778 byl výnosem mandžuského císaře vyhlášen Hlavní posvátnou horou (Bogd chán úl) čtyř chalchských provincií Vnějšího Mongolska. Ve dvacátých letech 20. století zde čínská vojska v klášteře Mandzširyn chijd držela v zajetí Bogdgegéna - hlavu Vnějšího Mongolska. Bogdgegén byl osvobozen oddíly bělogvardějského dobrodruha barona Ungern von Sternberga. Po vzniku Mongolské lidové republiky byl status chráněného území potvrzen, svatyně na Cecégün úlu a klášter Mandzširyn chijd však byly vypáleny.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]