Bob Lazar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bob Lazar
Rodné jménoRobert Scott Lazar
Narození26. ledna 1959 (65 let)
Coral Gables, Florida
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Alma materLos Angeles Pierce College
Massachusettský technologický institut
Kalifornský technologický institut
Povoláníreverzní inženýr, ufolog
Partner(ka)Joy White
Webwww.boblazar.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Robert Scott Lazar (* 26. ledna 1959 Coral Gables, Florida) je americký fyzik a podnikatel, který je především známý svým prohlášením, že byl v roce 1980 najatý jako reverzní inženýr do oblasti S-4, která se má údajně nacházet několik kilometrů jižně od Oblasti 51.

Lazar tvrdí, že zkoumal mimozemské plavidlo, které běželo na antihmotovém reaktoru poháněném prvkem 115, který v té době ještě nebyl syntetizován. Také prohlašuje, že si přečetl dokumenty americké vlády, které popisovaly zapojení mimozemšťanů do chodu lidstva za posledních 10 000 let. Lazarova tvrzení vyústila v upoutání pozornosti veřejnosti na Oblast 51 a na podporu konspiračních a spikleneckých teorií obklopujících její činnosti. Jeho příběh byl od té doby analyzován a odmítnut skeptiky i ufology, včetně vědců z Massachusettského technologického institutu, kteří poukazují na to, že Lazar nebyl na Nellisově letecké základně ani v Oblasti 51 nikdy zaměstnán a nevlastni tituly z Massachusettského technologického institutu ani z Kalifornského technologického institutu, jak sám tvrdí.

Oblast 51[editovat | editovat zdroj]

V květnu 1989 se pod pseudonymem Dennis a se skrytou tváří, objevil v rozhovoru s vyšetřujícím reportérem Georgem Knappem na televizní stanici KLAS v Las Vegas, aby diskutoval o svém domnělém zaměstnání v S-4, což mělo být podpůrné zařízení, o kterém tvrdil, že existuje poblíž Nellisovy letecké základny známé jako Oblast 51. Řekl, že zařízení S-4 sousedí s jezerem Papoose Lake, které se nachází jižně od Oblasti 51 u jezera Groom Lake. Tvrdil, že na pozemku se nacházely skryté hangáry s letadly zabudované do úbočí hory. Tvrdil, že jeho úkolem bylo pomáhat s reverzním inženýrstvím jednoho z devíti létajících talířů, o nichž tvrdil, že jsou mimozemského původu. Dle jeho výpovědi byl jeden z létajících talířů sportovní model, který byl vyrobený z kovové látky podobné korozivzdorné oceli. V následujícím rozhovoru, který se konal v listopadu, vystupoval již veřejně a pod svým vlastním jménem.

Prohlásil, že studovaný létající talíř byl poháněný chemickým prvkem s atomovým číslem 115, nebo E115 (který pravděpodobně v 80. letech 20. století již existoval, ale ještě nebyl uměle vytvořený. To se povedlo až v roce 2003 a byl pojmenován jako ununpentium, přičemž později byl přejmenován na moscovium). Vysvětloval, že pohonný systém spoléhal na stabilní izotop E115, který generuje gravitační vlnu, která umožnila letadlu letět a vyhnout se vizuální detekci lomu světla kolem něj. Dosud nebyly syntetizovány žádné stabilní izotopy moscovia; všechny se ukázaly jako velmi radioaktivní a během několika stovek milisekund se rozkládaly.

Dle Lazarova tvrzení, po vstupu do programu četl dokumenty z tiskových konferencí popisující historické zapojení Země s mimozemskými bytostmi popisovanými jako Grey alien z planety obíhající dvojhvězdný systém Zeta reticuli v souhvězdí Sítě v průběhu posledních 10 000 let. Systém Zeta reticuli byl Barneyem a Betty Hillovými v minulosti prohlašován za domov mimozemšťanů, s nimiž se údajně setkali. Od září 2019 nebyly v systému Zeta reticuli nalezeny žádné exoplanety.

Jeho příběh zaujal pozornost médií, příznivců i kritiků. Lazar připustil, že nemá žádné důkazy, které by podpořily jeho hlavní tvrzení o mimozemských technologiích. Neexistují však ani žádné důkazy o tom, že Bob Lazar nemluvil pravdu.

Pozadí[editovat | editovat zdroj]

Vzdělání a kvalifikace[editovat | editovat zdroj]

Lazar absolvoval koncem 70. let 20. století kurzy elektroniky na Pierce Junior College v Los Angeles. Také prohlašoval, že získal magisterské tituly z fyziky na Massachusettském technologickém institutu a v oboru elektrotechnologie na Kalifornském technologickém institutu. Neexistují žádné záznamy, že by Lazar tyto instituce navštěvoval.

United Nuclear[editovat | editovat zdroj]

Vlastní a provozuje společnost United Nuclear Scientific Equipment and Supplies, která prodává různé materiály včetně radiačních senzorů, radioaktivních rud, neradioaktivních prvků (jako je čistý křemík), výkonných magnetů a dalších vědeckých zařízení, jako je aerogel nebo laboratorní chemikálie. V roce 2006 byli Lazar i jeho manželka Joy White obviněni z porušení federálního zákona o nebezpečných látkách, když přepravovali zakázané chemikálie přes státní hranice. Záznamy pocházely z kontroly obchodní kanceláře společnosti United Nuclear v roce 2003, kde byly prověřovány záznamy o prodeji chemikálií.

Společnost United Nuclear se přiznala ke třem trestným činům. Za otevření mezinárodního obchodu, za pomoc a účast v zavádění zakázaných a nebezpečných látek do mezinárodního obchodu. V roce 2007 byla společnosti United Nuclear udělena pokuta 7500 dolarů za porušení zákona zakazujícího prodej chemikálií a komponentů používaných k nezákonným nukleárním a chemickým experimentům.

Festival Desert Blast[editovat | editovat zdroj]

Lazar a jeho dlouholetý přítel Gene Huff organizovali festival Desert Blast (pouštní výbuch). Šlo o každoroční festival v poušti Nevada, který byl určen nadšencům pyrotechniky. Začali ho provozovat v roce 1987, ale formálně pojmenovaný byl v roce 1991. Název festivalu byl inspirován Válkou v Zálivu. Součástí festivalu jsou domácí výbušniny, rakety, proudová vozidla a další pyrotechnika, s cílem zdůraznit zábavný aspekt chemie a fyziky.

Ve filmu[editovat | editovat zdroj]

  • 2018 - Bob Lazar: Area 51 & Flying Saucers - 2018 celovečerní dokument, který se zaměřuje na Bobova tvrzení o jeho práci na jednom z údajných 9 létajících talířů, které měla v držení americká vláda roku 1980 v Sektoru 4 (S-4), který má být součástí tajného výzkumného komplexu Oblast 51. Dokument režíroval Jeremy Corbell a produkoval George Knapp

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bob Lazar na anglické Wikipedii.

https://www.youtube.com/watch?v=BEWz4SXfyCQ&t=448s - rozhovor s Bobem Lazarem, ve kterém zabíhá více do detailů o své údajné práci v S-4.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]