Biram Dah Abeid

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Biram Dah Abeid

Rodné jménoبيرم أولد ده أولد أبيض
Narození12. ledna 1965 (59 let)
Rosso
Alma materUniversity of Nouakchott Al Aasriya
Profesepolitik, advokát a lidskoprávní aktivista
Náboženstvíislám
OceněníCena OSN na poli lidských práv (2013)
Time 100 (2017)
honorary doctor of the Katholieke Universiteit Leuven (2019)
Cena za odvahu
CommonsBiram Dah Abeid
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Biram Dah Abeid (* 12. ledna 1965 Rosso) je mauritánský politik a lidskoprávní aktivista. Pochází z etnika Haratínů, černošských obyvatel Mauritánie, kteří tvořili v místním společenském uspořádání tradičně kastu otroků. V roce 1981 sice Mauritánie jako poslední stát na světě oficiálně zakázala otroctví, ale ekonomické a psychologické vazby Haratínů na bývalé pány přetrvávají a humanitární organizace odhadují, že čtyři až sedmnáct procent obyvatel země žije nadále ve faktickém otroctví.[1]

Biram Dah Abeid vystudoval práva na Nuakšottské univerzitě a pracoval pro neziskovou organizaci SOS Esclaves. V roce 2008 založil hnutí Initiative pour la Resurgence du mouvement Abolitioniste (Iniciativa za obnovu abolicionistického hnutí), které kritizuje úřady za nedodržování zákona zakazujícího držení otroků.[2] Za organizování protestních shromáždění byl v letech 2010 až 2016 třikrát vězněn.[3] V roce 2013 mu byla udělena Cena OSN na poli lidských práv. Kandidoval ve volbách mauritánského prezidenta v roce 2014, kde získal 8,67 % hlasů a prohrál se stávající hlavou státu generálem Muhammadem Úld Abd al-Azízem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otrokářská Mauretánie, světová špička v porušování lidských práv. Rozvojovka.cz. www.rozvojovka.cz [online]. [cit. 2018-01-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-01-14. 
  2. Mauritánie: Pronásledování aktivistů vystupujících proti otroctví. GlobalVoices
  3. Zákon ve službách perzekuce. Amnesty International

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]