Beibeilong

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBeibeilong
Stratigrafický výskyt: Svrchní křída, asi před 90 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Kostřička embrya beibeilonga
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
PodřádTheropoda
InfrařádOviraptorosauria
NadčeleďCaenagnathoidea
ČeleďCaenagnathidae
RodBeibeilong
Pu et al., 2017
Binomické jméno
Beibeilong sinensis
Pu et al., 2017
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Beibeilong („drak z Beibei“) byl rod velkého teropodního oviraptorosaurního dinosaura, žijícího na území východní Asie (provincie Che-nan ve východní Číně) v období rané svrchní křídy (asi před 90 miliony let). Fosilie tohoto teropoda byly popsány v roce 2017 mezinárodním paleontologickým týmem, jehož členem byl i slovenský paleontolog Martin Kundrát. Objevena byla pouze část hnízda s šesti až osmi vajíčky (oorod Macroelongatoolithus) o délce kolem 45 cm, přičemž v jednom byla objevena kostřička embrya.[1] To dostalo přezdívku "Baby Louie", podle fotografa časopisu National Geographic Magazine jménem Louis Psihoyos.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Fosilie byla roku 1993 vyvezena z Číny prostřednictvím společnosti The Stone Company, vrácena do země původu byla roku 2013. Mezitím byla v roce 1996 podrobně zkoumána ve Spojených státech profesorkou Darlou K. Zelenitskou. V té době ale ještě nebyl známý žádný oviraptorosaur takových rozměrů, aby jej bylo možné určit jako původce fosilních vajec. Formální popis následoval až po vrácení fosilie do Číny.

Velikost[editovat | editovat zdroj]

Výzkum potvrdil, že se jedná o nevylíhlé mládě obřího cénagnatidního oviraptorosaura, který mohl v dospělosti měřit asi 8 metrů na délku, kolem 3,5 metru na výšku a přesahoval zřejmě hmotnost 3000 kilogramů. Nacházel se tak ve velikostní kategorii později žijícího příbuzného druhu Gigantoraptor erlianensis. O obří velikosti dinosaura svědčí i rozměr kruhového hnízda, které mělo průměr až kolem 3 metrů. Do takových hnízd obří oviraptorosauři snášeli svá vajíčka v kruhovém uspořádání a následně je pravděpodobně hlídali a chránili.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Česká literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]