Bělá nad Radbuzou (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Bělá nad Radbuzou
stav v roce 2022
stav v roce 2022
Základní informace
Slohrenesanční
Stavebníkneznámý
Další majiteléLamingerové z Albenreuthu, Cukrové z Tamfeldu
Poloha
AdresaDlouhá 66, Bělá nad Radbuzou, ČeskoČesko Česko
UliceDlouhá
Souřadnice
Bělá nad Radbuzou
Bělá nad Radbuzou
Bělá nad Radbuzou, Česko
Další informace
Rejstříkové číslo památky10960/4-5041 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Bělá nad Radbuzou stojí v centru stejnojmenného města v okrese Domažlice v Plzeňském kraji. Od roku 1995 je chráněn jako kulturní památka České republiky[1].

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o Bělé sice pochází z roku 1121, ale až do poloviny 16. století spadala pod Přimdu, takže zde žádné panské sídlo zřejmě nestálo. V polovině 16. století ji spolu s Újezdem Svatého Kříže odkoupili Lamingerové z Albenreuthu. V roce 1600 ji sice Rudolf II. odprodal Jeronýmovi Puchfelderovi z Presoti, ale už nedlouho poté se vrátila zpět do vlastnictví Lamingerů. Zřejmě roce 1614, patrně za Volfa Josefa Lamingera (poprvé jako majitel Bělé uváděn o rok později), byl ve městě vystavěn renesanční zámek s pivovarem. Ten ovšem v roce 1623 na základě konfiskace o majetek přišel a do majetku ho získal jeho bratr Volf Vilém Laminger. Ve stejné době došlo ke spojení se svatokřížským statkem a zámek posléze do 19. století sloužil jako sídlo panských úřadů. V průběhu své existence prošel řadou drobných úprav. V letech 1686-1796 byl v majetku Cukrů z Tamfeldu, jak dokládá erb nad vchodem do zámecké budovy. Rekonstrukci historie zámku ztěžuje nedostatek písemných pramenů.

21. století[editovat | editovat zdroj]

Od požáru v roce 2014 zámek nebyl udržovaný a postupně chátral. Od majitele, který se o ruinu nestaral, v roce 2018 zchátralý objekt i s pozemky koupilo město. Po několika letech příprav byla zahájena oprava, která má být dokončena v roce 2024. V opraveném zámečku mají sídlit různé sociální služby a klub seniorů.[2]

Historickou stodolu, která sousedí s renesančním zámečkem, nechalo město rovněž zrekonstruovat a od ledna 2024 uvnitř budovy zřídilo kluziště s umělým ledem. Kluziště využívá místní škola, určité hodiny jsou vyhrazeny i pro veřejnost. Mimo zimní období objekt slouží k pořádání kulturních a společenských akcí.[2] Do budoucna se počítá ještě s rekonstrukcí chlévů v hospodářském dvoře zámku, kde by podle projektu měl být zřízen pivovar a pohostinství.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2014-04-28]. Identifikátor záznamu 120303 : tvrz. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b c MRÁZOVÁ, Klára. Rarita na Domažlicku: Lidé bruslí v historické stodole. Novinky.cz [online]. 2024-01-15 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]