Bílé noci (kniha)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bílé noci
AutorMenachem Begin
Původní názevבלילות לבנים
ZeměIzrael
Jazykhebrejština
Datum vydání1957
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bílé noci (hebrejsky: בלילות לבנים, be-Lejlot levanim, celým názvem Bílé noci: Příběh vězně v Rusku) je autobiografické dílo Menachema Begina, šestého premiéra Izraele. Popisuje v něm své uvěznění v pracovních táborech sovětského gulagu v letech 1940-1942.[1] Kniha byla poprvé vydána v hebrejštině v roce 1957, v anglickém překladu vyšla roku 1977.[2]

Spolu s popisem autorových vlastních trýznivých zážitků v táborech, kniha obsahuje také různé poznámky o skutečném chodu sovětského systému a postřehy o psychologii některých přisluhovačů tohoto systému. V době prvního vydání se objevily určité pochybnosti, zda se Begin pod tlakem „výslechu“, jímž prošel v sovětské vazbě, skutečně mohl odvážit tak směle vyjádřit vyšetřovatelům svůj sionistický pohled na svět, nicméně dokumenty NKVD, zveřejněné po skončení studené války, podporují verzi událostí tak, jak je on popsal. Český překlad této knihy k roku 2012 neexistuje.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku White Nights (book) na anglické Wikipedii.

  1. The Nobel Peace Prize 1978: Menachem Begin [online]. Nobelprize.org [cit. 2013-04-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. HURWITZ, Harry. Begin: His Life, Words and Deeds. Jerusalem: Gefen, 2004. 290 s. Dostupné online. ISBN 978-965-229-324-4. S. 9. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BEGIN, Menachem. White Nights: The Story of a Prisoner In Russia. Překlad Katie Kaplan. London: Macdonald, 1957. 240 s. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]