Augusta Bádenská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Augusta Bádenská
vévodkyně orleánská
Portrét
Augusta Bádenská
Doba vlády13. července 17248. srpna 1726
Úplné jménoAuguste Marie Jeanne
Narození10. listopadu 1704
Schloss Johannisburg, Bavorsko
Úmrtí8. srpna 1726
Palais-Royal, Paříž, Francie
PohřbenaVal-de-Grâce, Paříž
16. srpna 1726
ManželLudvík I. Orleánský
PotomciLudvík Filip I. Orleánský
Luisa Marie Orleánská
DynastieZähringenové
OtecLudvík Vilém I. Bádenský
MatkaSibyla Sasko-Lauenburská
PodpisPodpis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Augusta Bádenská (Augusta Marie Johana; 10. listopadu 17048. srpna 1726) se narodila jako bádenská princezna a sňatkem s Ludvíkem I. Orleánským se stala orleánskou vévodkyní. Její manžel byl vnukem bývalého nepřítele jejího otce, Ludvíka XIV. Ve Francii známá jako Auguste de Bade, zemřela při porodu.

Dětství[editovat | editovat zdroj]

Augusta se narodila v Aschaffenburgu jako deváté dítě velitele císařského vojska Ludvíka Viléma I. Bádenského a jeho o dvacet let mladší manželky Sibyly Sasko-Lauenburské. Po Ludvíkově smrti v roce 1707 se Sibyla stala regentkou za Augustina bratra Ludvíka Jiřího.

Její matka byla velkou patronkou umění, udělala z Bádenska centrum architektonické kultury. V době svého regentství objednala Sibyla výstavbu čtyř paláců a dvou kostelů. Augusta viděla stavbu Schloss Favorite v Rastattu.

Její teta Anna Marie Františka byla sňatkem s Gianem Gastonem Medicejským toskánskou velkovévodkyní.

Manželství[editovat | editovat zdroj]

Jakožto regentka, hledala vhodného manžela pro svou jedinou dceru Augustu Sibyla. Hlavními matčinými kandidáty byli: princ Alexander Ferdinand Thurn-Taxis, syn a dědic Anselma Františka, 2. Knížete z Thurn-Taxis, bohatého německého šlechtice z rodiny Thurn-Taxis a generálního poštmistra Svaté říše římské. Druhým kandidátem byl francouzský princ Ludvík I. Orleánský.

Její matka upřednostňovala spojení s Francií, protože tím by se posílily vztahy s mocným sousedem. Augusta však kvůli svým kořenům dávala přednost sňatku s Němcem. Nakonec dala Augusta na svou matku a souhlasila se sňatkem s Ludvíkem Orleánským, za kterého se provdala 13. července 1724. Orleánským přinesla poměrně malé věno 80 000 livrů.

U dvora ve Versailles byla známa jako Jeanne nebo Auguste de Bade. Sňatkem s Prvním princem královské krve získala titul Madame la Princesse a stala se jednou z nejdůležitějších dam u dvora mladého Ludvíka XV- V době Augustiny svatby byl mladý král Ludvík zasnuben se svou sestřenicí Marianou Viktorií Španělskou. Pár se nikdy nevzal a princezna byla v roce 1725 poslána zpět do Španělska. Augusta byla u dvora oblíbená a proslula svým půvabem. V roce 1725 se Ludvík XV. oženil s Marií Leszczyńskou, tím se Augusta dostala jeden krok za královnu, co se týče postavení a etikety. Ona a její manžel žili v Château de Saint-Cloud, jedné z orleánských rezidencí, měli také byt ve Versailles, kde se v roku 1725 narodil jejich syn Ludvík Filip.

Augusta čekala na začátku srpna na porod druhého dítěte ve Versailles, její tchyně ji však donutila ve vysokém stupni těhotenství k návratu do Paříže, aby se dítě narodilo v Palais-Royal. Z Versailles odešla 4. srpna. Nicméně, kvůli porodním bolestem se museli zastavit v Sèvres. Navzdory zastávám se vrátila do Paříže.

Augusta zemřela 8. srpna 1726 ve 21 letech, tři dny po porodu svého druhého dítěte, v Palais-Royal, pařížském sídle Orleánských. Přes krátkost jejich vztahu, mnoho současníků řeklo, že si byl pár blízký a zamilovali se do sebe na první pohled. Po její smrti držel vdovec dlouhé období smutku. O Augustě se říkalo, že měla všechny skvělé vlastnosti srdce a že zemřela ke všeobecné lítosti Francie.

Byla pohřbena v kostele Val-de-Grâce v Paříži. Po její smrti teta jejího manžela, Alžběta Charlotta Orleánská, přemlouvala Ludvíka ke sňatku s jednou ze svých dcer, buď s Alžbětou Terezou Lotrinskou, nebo s Annou Šarlotou. Ludvík však všechny návrhy odmítl, k velké zlosti své tety.

Potomci[editovat | editovat zdroj]

Tituly a oslovení[editovat | editovat zdroj]

  • 10. listopadu 1704 – 13. července 1724: Její Proslulá Výsost markraběnka Augusta Bádenská
  • 13. července 1724 – 8. srpna 1726: Její Jasnost vévodkyně orleánská

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Margravine Auguste of Baden-Baden na anglické Wikipedii.

  1. Louis Philippe I de Bourbon, duc d'Orléans. geni_family_tree [online]. [cit. 2022-12-23]. Dostupné online. 
  2. Louise-Henriette D'Orleans (De Bourbon Conti). geni_family_tree [online]. [cit. 2022-12-23]. Dostupné online. 
  3. Charlotte-Jeanne Béraud, Marquise de Montesson. geni_family_tree [online]. [cit. 2022-12-23]. Dostupné online. 
  4. Louise Marie d'Orléans (1726 - 1728). man8rove.com [online]. [cit. 2022-12-23]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Orleánská vévodkyně
Předchůdce:
Františka Marie Bourbonská
17241726
Augusta Bádenská
Nástupce:
Luisa Henrietta Bourbonská