Marie Bourbonská (1606–1692)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marie Bourbonská
kněžna z Carignana
Portrét
Marie Bourbonská, 1656
Narození3. května 1606
Hôtel de Soissons, Paříž, Francie
Úmrtí3. června 1692 (ve věku 86 let)
Hôtel de Soissons, Paříž, Francie
Sňatek6. ledna 1625
ManželTomáš František Savojský
PotomciKristýna Šarlota Savojská
Luisa Savojská
Emanuel Filibert Savojský
Amadeus Savojský
Josef Emanuel Savojský
Evžen Mořic Savojský
Ferdinand Savojský
RodBourbon-Condé
OtecKarel, hrabě ze Soissons
MatkaAnne de Montafié
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marie Bourbonská (3. května 1606, Paříž3. června 1692, Paříž) byla manželka Tomáše Františka Savojského, knížete z Carignana, a tedy sňatkem savojská princezna. Po smrti svého bratra v roce 1641 se stala vládnoucí hraběnkou ze Soissons.

Život[editovat | editovat zdroj]

Marie se narodila v Hôtel de Soissons v Paříži jako druhá dcera Karla, hraběte ze Soissons a jeho manželky Anne de Montafié. U dvora krále Ludvíka XIII., který byl jejím vzdáleným bratrancem, užívala titul princezna královské krve. Byla sestrou Louise Bourbon, vévodkyně z Longueville.

6. ledna 1625 se Marie ve věku osmnácti let provdala za o deset let staršího Tomáše Františka, devátého potomka vévody Karla Emanuela I. Savojského a jeho manželky Kateřiny Michaely Španělské. Bylo dohodnuto, že Tomáš, jako syn vládnoucího monarchy, bude mít u francouzského dvora první místo mezi zahraničními knížaty – měl tak přednost před dříve všemocným rodem Guisů, jehož příbuznost s lotrinským vévodou byla vzdálenější. Byl jmenován francouzským velmistrem královy domácnosti, krátce nahradil zrádného Ludvíka II., knížete z Condé. Jako vychovatele svých dětí najal významného gramatika a dvořana Clauda Favre de Vaugelas.

Po smrti svého staršího bratra Ludvíka (6. července 1641) byla Marie jmenována jeho dědičkou a stala se suo jure hraběnkou ze Soisssons. S manželem žila v rodné Francii a sídlila v Hôtelu de Soissons, kde se narodila. V Paříži nechala postavit Château de Bagnolet; po její smrti budovu získala ferme générale François Le Juge. V roce 1719 se stavba stala majetkem Františky Marie Bourbonské. Marie a její dcera pomohly povýšit známého generála Evžena Savojského. Marie zemřela 3. června 1692 ve věku 86 v Paříži.

Potomci[editovat | editovat zdroj]

Za třicet let manželství Marie porodila sedm dětí, z nichž se čtyři dožily dospělostiː

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Marie de Bourbon, Countess of Soissons na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]