Artušův dvůr v Toruni

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Artušův dvůr v Toruni
Artusův Dvůr
Artusův Dvůr
Základní informace
ArchitektRudolph Schmidt
Výstavba1891
Poloha
AdresaRynek Staromiejski 6, Toruň, PolskoPolsko Polsko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památkyA/211
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Artusův Dvůr v Toruni je kulturní instituce místní správy, založená v Toruni v roce 1995.

Umístění[editovat | editovat zdroj]

Artusův Dvůr se nachází v Staroměstském komplexu, na Staroměstském náměstí 6.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Budova je postavená na třech středověkých pozemcích. První Artusův dvůr, řádně nazývaný „sociální dům“ nebo „klubový dům“ (název Artusův dvůr se objevil až na začátku 17. století),[1] byl postaven v letech 1385–1386. V roce 1466 byl zde podepsán 2. toruňský mír. Budova byla později přestavěna a zrekonstruována, zejména v 17. století, kdy byla provedena bohatá malířská výzdoba fasády, na níž byly umístěny vlysy s obrazy králů z Vladislav II Jagiello do Zikmund III Vasa, známé z řady kreseb vytvořených v letech 1738–1745, které zobrazovaly pohledy na Toruń a okolí připravené Steinerem. Budova byla později párkrát přestavěna a zrekonstruována, hlavně v 17. století, kdy byla provedena bohatá malířská výzdoba fasády, na níž byly umístěny vlysy s obrazy králů zod Vadislava II. Jagello do Zikmunt III Vasa,[2] známé z řady kreseb vytvořených Steinerem v letech 1738–1745, které zobrazovaly pohledy na Toruň a okolí. Přízemí bylo také přestavěno: podlaha byla pokryta bílými a červenými mramorovými deskam.i[3] Klenbu zakrýval interiér v přízemí rozdělený dvěma sloupy.

14. června 1802, pruské úřady začaly likvidovat středověkou budovu.[3] Podruhé byl Artusův Dvůr postaven v květnu 1826 podle návrhu městského stavitele Heckerta. Měl skromnou klasicistní vícepodlažní pětiosou fasádu zdobenou pilastry ve velkém pořádku. V důsledku likvidace bratrství svatého Jiřího v 1842, dvůr se stal městským divadlem s publikem 500 míst. Druhý Artusův dvůr a sousední západní činžovní dům byly zbořeny v roce 1889, a na jejich místě byla postavena současná budova podle návrhu radního Rudolfa Schmidta. V přízemí „třetího uměleckého soudu“ byla restaurace a obchody, v prvním patře byly sály: Velká, Bílá, Malá a Červená a v podkrovních pokoje pro hosty[4].

Potom co Polsko získalo nezávislost, v roce 1920 reprezentativní prostory dvoru přijimaly mimo jiné Generále Józefa Hallere, prezidenti druhé polské republiky: Stanislaw Wojciechowského, Ignace Moścického a Jozefa Piłsudského. Vracely se tradiční státní obřady, společenská setkání, cechová setkání a reprezentační plesy.

Po druhé světové válce, v roce 1949, byla budova předána vznikající Univerzitě Mikuláše Koperníka,  a byla zde ubytováno Collegium Maximum a studentský klub „Od Nowa”. Sídlem Kulturního centra budova je od roku 1993.[5]

V letech 1994–2015 byl Artusův Dvůr sídlem toruňského symfonického orchestru.[6]

V listopadu 2018 bylo středisko obohaceno o nový vzdělávací prostor – Kulturní sklípek, ve kterém budou pedagogové pořádat cyklické hudební, umělecké a filmové workshopy pro děti, mládež, dospělé a seniory.[7]

01.01.2020 byl do centra připojeny Dům Múz s pobočkami.[8]

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Styl budovy se označuje jako nizozemsko-novorenesanční, fasáda je třípodlažní, obložená cihlou s výrazným využitím červeného pískovce (přízemí, ozdobné detaily), výrazně upravená ve vztahu k sousedním budovám na náměstí. Kromě novorenesančních motivů existují i odkazy na původní goticko-renesanční budovu Artusova dvoru – mírně špičatá okna a bosáž v přízemí, zavěšené věže lemující fasádu, cimbuří korunující budovu. Celek je pokryt kyčelní střechou, jejíž silueta je jasně vidět v panoramě Toruně.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dwór Artusa w Toruniu na polské Wikipedii.

  1. Magdański Marian, Dwór Artusa w Toruniu [v:] Tęcza: ilustrowane pismo miesięczne, č 8, str. 39, 1938.
  2. Mansfeld Bogusław, Zespół Zabytkowy Torunia, str. 23, Varšava 1983
  3. a b Magdański Marian, Dwór Artusa w Toruniu, [v:] Tęcza: ilustrowane pismo miesięczne, č. 8, str. 41, 1938.
  4. Archivovaná kopie. www.artus.torun.pl [online]. [cit. 2020-05-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-05-30. 
  5. Artusův Dvůr dnes - Artusův Dvůr Toruň, [přístup 2017-09-27] (polština).
  6. Na początek zagrają ostatnią symfonię Beethovena - Nowości - Dziennik Toruński, Toruń, Kujawy i Pomorze - aktualności, informacje, artykuły, wydarzenia., nowosci.com.pl [přístup 2015-12-13].
  7. Nový vzdělávací prostor u Artusoví dvoru | www.torun.pl, www.torun.pl [přístup 2018-11-08] (polsky).
  8. https://artus.torun.pl/polaczenie-dworu-artusa-i-domu-muz/

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]