Arthur Middleton (politik)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Arthur Middleton
Arthur Middleton, detail z rodinného portrétu Benjamina Westa
Arthur Middleton, detail z rodinného portrétu Benjamina Westa

Narození26. června 1742
Charleston, Jižní Karolína
Úmrtí1. ledna 1787
Charleston, Jižní Karolína
Místo pohřbeníMiddleton Place Gardens, Charleston
Národnostamerická
ChoťMary Izard Middleton
RodičeHenry Middleton a Mary Williams
DětiHenry Middleton (governor)
John Izard Middleton
Isabella Johannes Huger
Septima Sexta Rutledge
PříbuzníSarah Middleton Pinckney (sourozenec)
Williams Middleton, Edward Middleton[1] a Eliza Izard Fisher (vnoučata)
Alma materTrinity Hall
Westminsterská škola
Harrow School
PodpisArthur Middleton, podpis
CommonsFounding Fathers of the United States
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Arthur Middleton (26. června 1742, Jižní Karolína1. ledna 1787, Jižní Karolína) byl americký politik z Charlestonu v Jižní Karolíně a signatář Deklarace nezávislosti Spojených států.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Jeho rodiči byli Henry Middleton a Mary Baker Williamsová, oba anglického původu. Studoval na Harrow School, Westminster School a Trinity Hall v Cambridge.[2] Vystudoval právo na Middle Temple a hodně cestoval po Evropě, kde se rozvíjel a zdokonaloval svůj vkus v literatuře, hudbě a umění. V roce 1764 se Arthur a jeho žena Mary Izard usadili v Dorchesteru v Jižní Karolíně na plantáži Middleton Place. Plantáž byla budována v několika fázích během 18. a 19. století a byla primárním sídlem několika generací rodiny Middletonů. Middleton se zajímal o politiku, ovšem byl radikálnější než jeho otec Henry Middleton. Byl vůdcem strany American Party v Jižní Karolíně a jedním z nejodvážnějších členů rady pro bezpečnost, Council of Safety. V roce 1776 byl Arthur zvolen delegátem do kontinentálního kongresu, kam následoval svého otce. Podepsal Deklaraci nezávislosti. V roce 1776 spolu s Williamem Henry Draytonem navrhl Great Seal, pečeť Jižní Karolíny. Přes dlouhý čas, který Midddleton strávil v Anglii, byl jeho postoj vůči Loyalistům považován za nemilosrdný.

Erb Arthura Middletona

Americká válka[editovat | editovat zdroj]

Během americké revoluční války sloužil Middleton v obraně Charlestonu. Po okupaci města Brity v roce 1780 byl poslán jako válečný zajatec na Floridu do města St. Augustine spolu s Edwardem Rutledgeem a Thomasem Heywardem Jr. V zajetí byl až do výměny zajatců v červenci následujícího roku.

Odkaz[editovat | editovat zdroj]

Middleton zemřel 1. ledna 1787 ve věku 44 let a byl pohřben v rodinné hrobce na Middleton Place.[3] Oznámení o úmrtí ze State Gazette of South-Carolina (4. ledna 1787) ho popisovalo jako „něžného manžela a rodiče, humanistu, neústupného vlastence, gentlemana a učence“.

Plantáž byla předána Henrymu, jeho nejstaršímu synovi, pozdějšímu guvernérovi Jižní Karolíny. Henry byl také jednu dobu americkým diplomatem v Rusku. Arthur Middleton byl také předchůdcem herce Charlese B. Middletona, který hrál Ming the Merciless ve filmech Flash Gordon v letech 1930. Zetěm Arthura Middletona byl kongresman Daniel Elliott Huger, který byl tchánem Arthura Middletona Manigaulta.

Sestra Arthura Middletona Susannah Middletonová byla prababičkou Baldura von Schirach, bývalého vůdce Hitlerovy mládeže a později "Gauleitera" či "Reichsstatthaltera" ve Vídni. Byl souzen za „zločiny proti lidskosti“ u norimberských soudů.

Loď amerického námořnictva USS Arthur Middleton (AP-55 / APA-25) nese jeho jméno.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Arthur Middleton na anglické Wikipedii.

  1. Geni.com.
  2. The Biographical Directory of the United States Congress says Middleton "attended school at Hackney, Westminster School, and St. John's College, Cambridge University, in England".
  3. Congressional Record

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]