Geni.com

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Geni, Inc.
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaslužby v oblasti sociální sítě - genealogie
Datum založeníčerven 2006
ZakladatelDavid Oliver Sacks
SídloLos Angeles, USA
Adresa sídlaKalifornie, Spojené státy americké
Klíčoví lidéDavid O. Sacks, zakladatel a CEO
Alan Braverman, zakladatel a CTO
Charakteristika firmy
Výsledek hospodařenížádný
Mateřská společnostMyHeritage
MajitelMyHeritage
Identifikátory
Oficiální webwww.geni.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Geni.com je web poskytující službu propojené sociální sítě s důrazem na genealogii. Projekt byl spuštěn v beta verzi 16. ledna 2007 web 2.0 společností Geni, Inc.[1] 12. listopadu téhož roku měl server již přes 10 miliónů vytvořených profilů. V dubnu 2008 měl server více než 15 miliónů profilů.[2] V současnosti (březen 2009) je hlavním faktorem nerozšířenosti této sítě, že je lokalizována jen do anglického jazyka, což některým lidem činí potíže s používáním služby.

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Uživatel si nejdříve musí vytvořit svůj profil a to tím, že zadá své jméno a e-mailovou adresu. Poté zadá e-mailové adresy své rodiny či přátel a pošle jim pozvánku ke vstupu. Uživatelé mohou graficky manipulovat s profily své rodiny a kdokoliv tak může vytvářet rodokmen. Každý profil má své místo k prezentování: fotoalbum, informace o své osobě (koníčky, zaměstnání, navštěvované školy apod.) či jen informace jakou máte oblíbenou knihu či film.[3]

Obchodní model[editovat | editovat zdroj]

Geni není v současnosti výdělečná firma, ale plánuje profitovat na zobrazování reklam uživatelům, jež budou cílené dle demografické polohy uživatele. V omezené míře poskytuje firma placené prémiové služby.

Jediný finanční zdroj tak činí investice. Mezi největší investory patří The Founders Fund, jenž investovala "více než $1 milion”.[3] a Charles River Ventures, jenž investovala 10 milionů amerických dolarů.[4]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Geni.com na anglické Wikipedii.

  1. ARRINGTON, Michael. Geni: 5 million Profiles In 5 Months [online]. 2007-07-02 [cit. 2007-07-02]. Dostupné online. (anglický) 
  2. Domovská stránka Geni.com [online]. [cit. 2008-04-20]. Dostupné online. (anglický) 
  3. a b MARSHALL, Matt. Geni aims to build family tree for whole world [online]. Venture Beat, 2007-01-16. Dostupné online. (anglický) 
  4. ARRINGTON, Michael. $100 Million Valuation For Geni [online]. TechCrunch, 2007-03-05 [cit. 2007-03-05]. Dostupné online. (anglický) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]