Alice (odborová organizace)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MO UZO zaměstnankyň a zaměstnanců v sociálních službách
Základní údaje
Datum založení12. srpna 2020
Identifikátory
Oficiální webaliceuzo.cz
IČO09410805
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alice, oficiálním názvem MO UZO zaměstnankyň a zaměstnanců v sociálních službách, je česká odborová organizace. Byla založena v roce 2020 a je součástí Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb (UZO). Svým jménem Alice odkazuje odborová organizace na Alici Masarykovou, průkopnici profesionální sociální péče v Československu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V létě 2020 vznikla v rámci odborové organizace Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb (UZO) nová místní organizace Alice, která se zaměřila na sdružování zaměstnanců v oboru sociálních služeb. Podle viceprezidentky UZO Kateřiny Kavalírové se organizace Alice bude snažit zaměřit spíše na zaměstnance soukromých společností v sociálních službách, zatímco Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče se údajně zaměřuje spíše na státní zaměstnance v sociálních službách.[1]

Podle členky Petry Selingerové byla impulzem pro založení Alice mimo jiné špatná komunikace zaměstnavatelů v sociální péči během koronavirové pandemie a provádění náhlých změn údajně bez ohledu na zaměstnance. Dalším důvodem byla pak nespokojenost s finančním ohodnocením zaměstnanců v sociálních službách, které se běžně pohybuje velmi hluboko pod průměrnou mzdou.[2]

Alice v roce 2020 sdružovala pečovatelky a pečovatele v domovech pro seniory, terénní sociální pracovníky, pracovníky vykonávající asistenční služby, a také uklízečky, údržbáře a pradleny pracující v sociálních službách. Členský měsíční poplatek v roce 2020 činil 150 korun.[1]

Alzheimer Home[editovat | editovat zdroj]

Na jaře 2021 se do odborové organizace zapojili zaměstnanci zařízení Alzheimercentra v Jihlavě.[3] Na konci roku koupila řetězec všech 12 Alzheimercenter od skupiny Creditas skupina Penta Hospitals (dceřiná společnost koncernu Penta) a začlenila je do svého řetězce Alzheimer Home.[4] V říjnu roku 2022 rozšířila Alice svou působnost do dalších čtyř zařízení Alzheimer Home v Českých Budějovicích, Zlíně, České Lípě a v zámku Filipov u Čáslavi.[3]

Název Alice[editovat | editovat zdroj]

Název organizace Alice je odkazem na Alici Masarykovou, která se výrazně zasloužila o profesionalizaci sociálních služeb v Československu. Byla zakladatelkou a předsedkyní Československého červeného kříže a založila také Vyšší sociální školu.[3] Jejím otcem byl československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Pod UZO vznikly nové odbory v sociálních službách. ZdravéZprávy.cz [online]. 2020-07-03 [cit. 2022-10-22]. Dostupné online. 
  2. „Nechceme, aby se rozhodovalo o nás bez nás,“ říkají pracovnice v sociálních službách. A2larm [online]. 2020-07-02 [cit. 2022-10-22]. Dostupné online. 
  3. a b c Alice oznámila působnost ve čtyřech dalších zařízeních Alzheimer Home. A2larm [online]. 2022-10-17 [cit. 2022-10-22]. Dostupné online. 
  4. KRÝŽOVÁ, Sofie. Penta kupuje největší síť Alzheimercenter u nás. Seznam Zprávy [online]. 2021-12-13 [cit. 2022-10-22]. Dostupné online.