Alena Procházková (herečka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alena Procházková
Narození16. listopadu 1945 (78 let)
Praha
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alena Procházková (* 16. listopadu 1945 Praha) je česká herečka a dabérka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se jako dcera lékaře. Po základní škole chtěla Procházková nastoupit na konzervatoř, ale kvůli otcově nesouhlasu nakonec absolvovala gymnázium. Po otcově vzoru měla původně studovat medicínu, pod vlivem hereckých zkušeností se ale přihlásila na DAMU, kde v roce 1967 absolvovala studium herectví.

Poprvé se před kamerou objevila v roce 1955 v sekvenci Hudba z Marsu. Později hrála různé role školaček a studentek. Ve filmu Okurkový hrdina z roku 1963 si zahrála hlavní roli studentky Slávy.

Během studií na DAMU si zahrála ve filmech Dva tygři či Poslední růže od Casanovy. Po dokončení DAMU dostala angažmá v Divadle na Vinohradech. Hrála zde v různých hrách, jako např. Obchodník s deštěm, Strakonický dudák nebo Rozmarné léto. Během tohoto angažmá se objevovala spíše vedlejších rolích. Nyní (2022) je již v důchodu, ale na scénu Divadla na Vinohradech se příležitostně vrací.

Po nástupu do divadla nehrála příliš ve filmu – objevovala se spíše ve vedlejších rolích. Občas pracovala také pro televizi.

Působí také jako dabérka, již v 60. letech, namluvila Nicole Cruchotovou z Četnické série. V současnosti (2022) dabovala starou dámu v animovaných filmech Madagaskar a Madagaskar 2.[1]

Je vdaná a má jednu dceru.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Film[editovat | editovat zdroj]

Seriály[editovat | editovat zdroj]

Dabing (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Alena Procházková - Dabingforum.cz. dabingforum.cz [online]. [cit. 2024-03-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]