Aldegunda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aldegunda
Narození639
Cousolre
Úmrtí684 (ve věku 44–45 let)
Maubeuge
Místo pohřbeníklášter Maubeuge
Povolánířeholnice
Nábož. vyznáníkatolická církev
PříbuzníWaltruda (sourozenec)
Funkceabatyše
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatá Aldegunda (latinsky Aldegundis či Adelgundis) (639? Guînes684 Maubeuge) byla franská benediktinská abatyše, která je římskokatolickou církví ve Francii a východní pravoslavnou církví uctívaná jako svatá.[1][2]

Aldegunda byla blízce spřízněna s merovejskou královskou rodinou.[3] Jejím otcem byl Waldebert, hrabě z Guînes a matkou Bertilla de Mareuil. Aldegunda před sňatkem raději zvolila život řeholnice v klášteře. Poté, co údajně prošla vodami Sambre, postavila na jeho břehu v Maubeuge malou nemocnici, na jejímž místě později vyrostl klášter Maubeuge, který se stal slavným opatstvím benediktinek.[4]

Odvážně nesla rakovinu prsu, které nakonec podlehla. Katolický liturgický svátek svaté Aldegundy se slaví 30. ledna. Měla být sestrou svaté Waltrudy,[5] jejíž dcery Aldetruda a poté Madelberta se staly nastupkyněmi Aldegundy.[6]

Dochovalo se několik jejich životopisů, ale žádný není od jejích současníků. Několik z nich, včetně Hucbaldovy biografie z 10. století, je vytištěno bollandisty (Acta sanctorum 1034–1035).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Aldegonde na anglické Wikipedii.

  1. St. Aldegundis - The Catholic Encyclopedia [online]. [cit. 2021-12-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. BEACONSFIELD, Benjamin Disraeli. Lothair. [s.l.]: D. Appleton Dostupné online. (anglicky) 
  3. JUSTE, Théodore. Les Pays-bas au xvie siècle. Vie de Marnix de Sainte-Aldegonde. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (francouzsky) 
  4. MARNIX, Philips van. Œuvres de P. de Marnix de Sainte Aldegonde, Etc. [With Introductions by E. Quinet, A.W., and A. Lacroix.].. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (francouzsky) 
  5. Aldegundis of Maubeuge, OSB, Abbess - St. Patrick Catholic Church [online]. 2020-02-25 [cit. 2021-12-21]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-02-25. (anglicky) 
  6. BUTLER, Alban. The Lives of the Fathers, Martyrs, and Other Principal Saints. [s.l.]: James Duffy Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]