Železniční trať Gajdobra – Bačka Palanka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Železniční trať Gajdobra–Bačka Palanka (srbsky Железничка пруга Гајдобра–Бачка Паланка) se nachází v srbské Vojvodině.

Jednokolejná neelektrizovaná železniční trať je vedena je v rovinaté krajině, na své trase překonává zavlažovací kanál Karavukovo–Bački Petrovac po ocelovém mostě.[1] Její délka činí 14,5 km.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Trať byla zbudována v době existence Rakousko-Uherska. Do města Bačka Palanka ji doprovázela rovnoběžně vedoucí trať z Bače. Výstavba trati byla zahájena v roce 1894 a dokončena dne 20. října 1896, kdy byl zahájen pravidelný provoz.[2] Akciová společnost, která financovala výstavbu trati, však zplakala nad výdělkem. Ukázalo se, že do malého (tehdy jihouherského města) bylo zbudování hned dvou tratí příliš a nová stavba nebyla rentabilní. Nákladní doprava po Dunaji se ukázala být sice pomalejší, nicméně levnější, než byla doprava po železnici.

Na počátku 21. století byla trať v dezolátním stavu a mimo provoz.[3] V roce 2016 bylo rozhodnuto o odstranění části trati na území města Bačka Palanka, kde vzniknou nové ulice.[4]

Stanice[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]