Šimon Plachý z Třebnice (mladší)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek pojednává o osobnosti z Českých Budějovic. Možná hledáte: Šimon Plachý z Třebnice (starší) – jeho otec, působící v Plzni.
Šimon Plachý z Třebnice (mladší)
Pamětní deska Šimona Plachého
Pamětní deska Šimona Plachého
Narození16. století
Horšovský Týn?
Úmrtí31. ledna 1611
České Budějovice
Povoláníměstský písař
Národnostčeská
DětiJiří Plachý
Rodičeotec Šimon Plachý z Třebnice
Příbuzníbratr Jiří Plachý – Ferus
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šimon Plachý z Třebnice (po r. 1586[zdroj?] Horšovský Týn či Plzeň?31. ledna 1611 České Budějovice) byl městský písař v Českých Budějovicích.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z významné měšťanské rodiny původem z Horšovského Týna, povýšené roku 1567 do vladyckého stavu. Jeho stejnojmenný otec byl kronikářem a členem městské rady v Plzni.[1] Po ukončení univerzitních studií se oženil s Marií Annou Hirschovou, dcerou českobudějovického měšťana. Od roku 1604 dělal v Českých Budějovicích městského písaře. Dne 31. ledna 1611 do Českých Budějovic, dnes již zbořenou Pražskou bránou, lstí vniklo vojsko pasovského biskupa Leopolda Pasovského a Šimon Plachý byl přitom výstřelem z muškety zabit.

Jeho syn, jezuita Jiří Plachý, někdy též Jiří Ostermann Plachý, (asi 1606—1664) byl v roce 1648 obráncem Prahy proti Švédům.[2][3][pozn. 1]

Připomenutí památky Šimona Plachého[editovat | editovat zdroj]

Na nároží domu Krajinská č. 212/43 (Taxbergerův dům), směrem k parku, je osazena pamětní deska s erbem Plachých z Třebnice (bílo-červeně půlený volek) a s latinským nápisem, který v překladu znamená: „Simeon Plachý z Třebnice / muž slavného původu a výtečného vzdělání / někdejší zdejší občan a soudní písař / byl za náhlého vpádu pasovských vojsk do tohoto města / na tomto místě nevinně zavražděn. / Nechť jeho duše žije v Bohu.[3] Pamětní desku nechala pořídit Plachého žena. Deska byla původně osazena na dnes již zrušené Pražské bráně. V roce 1995 byla obnovena na nynějším místě.[4]

Od roku 1875 je v Českých Budějovicích po něm pojmenována Plachého ulice.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. S ním bývá někdy zaměňován Šimonův bratr, rovněž jezuita Jiří Plachý-Ferus.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ottův slovník naučný. Devatenáctý díl.. Praha: J. Otto, 1902. Dostupné online. S. 829–830. 
  2. Paměti Františka J. Vaváka. [s.l.]: [s.n.], 1915. Dostupné online. S. 58. 
  3. a b Plachý z Třebnice Šimon - ENCYKLOPEDIE ČESKÝCH BUDĚJOVIC. encyklopedie.c-budejovice.cz [online]. [cit. 2020-05-02]. Dostupné online. 
  4. městský dům - Památkový Katalog. www.pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2020-05-02]. Dostupné online. 
  5. Plachého ulice | ENCYKLOPEDIE ČESKÝCH BUDĚJOVIC. encyklopedie.c-budejovice.cz [online]. [cit. 2020-05-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]