Plachého (České Budějovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plachého
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoČeské Budějovice
Poloha
Historie
Pojmenováno poŠimon Plachý z Třebnice
Další údaje
Kód ulice75892
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Plachého je ulice v historickém centru Českých Budějovic. V současnosti spojuje severní stranu náměstí Přemysla Otakara II. s ulicí Na Mlýnské stoce a můstkem pro pěší s parkem Sady.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V ulici se ve středověku konaly trhy zaměřené na vepřový dobytek, podle čehož byla označována jako Sviní ulice (latinsky vicus scropharum, německy Saugasse).[1] Majitelé domů se většinou řadili ke střední až nižší třídě, s výjimkou několika sládků a mlynářů.[1] Severní konec ulice byl původně uzavřen městskou hradbou, po jejíž demolici se lávkou pro pěší otevřela do městského parku Sady.[1]

Pojmenování[editovat | editovat zdroj]

Jako Sviní byla od roku 1371[2] označována pouze široká část ulice v současném úseku Hroznové a Hradební.[1] Úzká část spojující náměstí s Hroznovou ulicí byla označována jako Ulička, německy Gassl),[1] případně Durchhaus (což se ale používalo také pro pasáž spojující ulice Česká a Krajinská)[3] a lidově Pochcaná ulička, jak je ale také titulován průchod Solní brankou.[4] Německý název Saugasse (Sviní ulice) byl považován za hanlivý, proto byl v 18. století změněn na Sauergasse (Kyselá ulice).[1] Později, roku 1875, došlo k oficiálnímu přejmenování na Plachého (které se již vztahovalo na celý úsek od náměstí k Sadům).[1] Jméno připomíná městského písaře Šimona Plachého z Třebnice, který byl v roce 1611 zabit při vpádu vojska pasovského biskupa Leopolda V. Habsburského.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Na jihozápadním rohu Plachého a Hroznové fungovala restaurace na konci 19. století nazývaná U Mïlleretů, v první polovině 20. století U Hromádků a v roce 1946 U Venci s dřevěnou hlavou.[3] Při ústí Hroznové na náměstí byla samoobsluha s potravinami U Kulíků. Na ní od konce 19. přinejmenším do poloviny 20. století navazovala vinárna a jídelna U Ašenbrylů, kde se denně podávala dršťková polévka, každý čtvrtek špekové knedlíky a hostům hrál polyfon.[3] V uličce se vystřídalo několik kožešnictví a také obchod s hudebními nástroji, jemuž za první republiky předcházela soukromá hudební škola.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g PLETZER, Karel. Encyklopedie Českých Budějovic - Plachého ulice [online]. Č. Budějovice: NEBE [cit. 2020-07-02]. Dostupné online. 
  2. a b SCHINKO, Jan. DRBNA HISTORIČKA: Plachého ulička se mohla jmenovat Kožešnická nebo Hudební. Budějcká drbna [online]. 2018-09-06 [cit. 2020-07-02]. Dostupné online. 
  3. a b c SCHINKO, Jan. DRBNA HISTORIČKA: Dříve se pro Plachého uličku používal též název Durchhaus. Budějcká drbna [online]. 2018-09-13 [cit. 2020-07-02]. Dostupné online. 
  4. E15.cz. Na Vraždě je ouzko, na Číně roste mrkev a U Špačků bydleli vrabci. E15.cz [online]. CZECH NEWS CENTER a.s., 2011-02-23 [cit. 2020-07-02]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]