Čochtan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Čochtan je divadelní postava z české verze původně amerického muzikálu Divotvorný hrnec (autor Burton Lane), z původního irského skřítka jménem Og se v jeho české verzi stal jihočeský vodník Čochtan. Tuto postavu v letech 1947–1949 zpopularizoval spoluautor (s Jiřím Voskovcem) české úpravy tohoto muzikálu Jan Werich, který zde tuto postavu v Divadle Voskovce a Wericha (později ABC) a následně v Divadle Karlín také sám hrál.

Z české úpravy muzikálu pochází jeden z Werichových nejznámějších divadelních dialogů — dialog vodníka Čochtana s dívenkou Káčou nazývaný Čochtan vypravuje (v původním představení Káču hrála a zpívala Soňa Červená).[1] Tento dialog byl v roce 1951 nahrán jako součást rozhlasové divadelní hry (se Soňou Červenou),[2] několikrát vydán na gramofonových deskách, později i na CD. V jedné verzi s ním vystupuje i jeho dcera Jana Werichová, na původní nahrávce byla po mnoho let skryta pod pseudonymem Jana Hálová. Jan Werich tuto scénku v mírně pozměněné podobě natočil několikrát i s dalšími partnerkami, např. se Zdenou Ptáčkovou nebo Jaroslavou Adamovou.[3][4]

Tento populární dialog později hráli a prováděli i další čeští herci a komici, např. častý představitel vodníků Josef Dvořák,[5] nebo Felix Holzmann.[6] Postavu Čochtana dále například ztvárnil v Ústí nad Labem Josef Alois Náhlovský.[7] V televizním pořadu Abeceda z roku 1985 se jako Čochtan předvedl Waldemar Matuška a Káča Jana Hlaváčová.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.chanson.cz [online]. [cit. 2010-08-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-06-28. 
  2. B. Lane / V+W: Divotvorný hrnec, muzikál [online]. Český rozhlas/Radiotéka [cit. 2023-11-08]. Dostupné online. 
  3. Archivovaná kopie. www.akordshop.cz [online]. [cit. 2010-08-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-09-17. 
  4. http://www.ceskatelevize.cz/eshop/78-cochtan-vypravuje-ukulele-vomankove-vino.html
  5. http://www.kulturniportal.cz/porad/52-cochtan-vypravuje/
  6. http://www.supraphon.cz/cs/katalog/databaze-titulu/detail-titulu/?idtitulu=2004801
  7. http://www.ct24.cz/kultura/45404-divotvorny-muzikal-josef-alois-nahlovsky-jako-vodnik-cochtan/

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]