Čertovy kazatelny (Oderské vrchy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
erozí vzniklé skalní věže
Čertovy kazatelny
Poloha
StátČeskoČesko Česko
okres, krajokres Přerov, Olomoucký kraj
pohoříNízký Jeseník / Oderské vrchy
Umístěníve svazích nad potokem Jezernice severo-severozápadně od Podhoří (městské části Lipník nad Bečvou)
Souřadnice
Čertovy kazatelny
Čertovy kazatelny
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Tento článek je o Čertových kazatelnách v Oderských vrších. O jiných skalách pojednává článek Čertovy kazatelny (Račí údolí).

Čertovy kazatelny jsou nejznámější skalní věže v údolí Peklo (Oderské vrchy, okres Olomouc). Leží na pravé straně potoka Jezernice v údolí u kopce Rusalka. Čertovy kazatelny jsou dokladem skalních výchozů zvrásněných vrstevnatých kulmských břidlic a hrubozrných slepencových drob na zlomových svazích údolí Malinového Žlebu v Pekle. Jedná se o několik věží a skalek rozdělených do čtyřech částí (značeno ve směru od cesty do Podhoří), z nichž první tři části jsou největší a čtvrtá část se nachází na protilehlém svahu Rusalky. Výška největší věže je do 10 metrů. Věže mají rovný vrchol a jsou poměrně dobře přístupné ze svahu. Na vrcholu věže v třetí části je malá skalní brána/okno "Čertova brána".

V době před vznikem Vojenského újezdu Libavá patřily Čertovy kazatelny k těm nejnavštěvovanějším místům v celém Pekle a po vzniku vojenského újezdu byly veřejnosti nepřístupné. V současnosti jsou Čertovy kazatelny veřejně přístupné a lze se k nim dostat po cyklostezce vedoucí po silnici z Podhoří.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

V Podhoří se vyprávěly různé pověsti o čertech a Čertových kazatelnách.

V okolí Čertových kazatelen a Malinového žlebu chodívali lidé sbírat maliny do sečí.

Okolí Čertových kazatelen je charakteristické lokalitami výskytu přísně chráněné flory a fauny a unikátní krajiny. Blíže Oznámení návrhu na vyhlášení a plánu péče o NPR Obírka-Peklo a

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]