Čchiou Ťin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čchiou Ťin
Narození8. listopadu 1875
Sia-men
Úmrtí15. července 1907 (ve věku 31 let)
Šao-sing
Příčina úmrtípoprava stětím
Místo pohřbeníhrobka Čchiou Ťin
Bydlištěbývalý dům Čchiou Ťin
NárodnostChanové
Povoláníspisovatelka, básnířka, novinářka, aktivistka za práva žen, revolucionářka a feministka
Politické stranyCuñumbuqui District
ChoťWang Tching-ťün[1]
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čchiou Ťin (čínsky znaky 秋瑾; 8. listopadu 1875 Šao-sing15. července 1907 Šao-sing) byla čínská feministická aktivistka a spisovatelka.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v bohaté a vlivné rodině, v dětství a mládí se nicméně musela podrobit zvyklostem, které ženy znevýhodňovaly: svazování chodidel a manželství sjednané rodiči. V devatenácti si vzala bohatého obchodníka z Chu-nanu.[2] Přestěhovala se s ním do Pekingu, díky čemuž se osvobodila z vlivu rodiny. V Pekingu si přestala svazovat nohy, začala koketovat s feminismem a oblékat se jako muž. Roku 1904 svou vzpouru dovršila, když opustila manžela (a dvě děti) a odjela do Japonska. Zde začala spolupracovat s jinými čínskými emigranty, kteří snili o reformě (neřkuli revoluci) v rodné Číně, byl mezi nimi i Sunjatsen. V roce 1906 se vrátila do vlasti a založila radikální feministický časopis Čínský ženský žurnál. V té době byla tak zradikalizovaná a připravená bojovat proti konzervativní dynastii Čching, že koketovala i s terorismem a učila se v tajné organizaci vyrábět bomby. Když byl roku 1907 jeden z jejích spolupracovníků zatčen, dostala avízo, že jde policie i po ní. Odmítla však utéct a nechala se zatknout. Následně byla mučena a popravena.[3] Po svržení monarchie a založení republiky roku 1911 nový vůdce země Sunjatsen prohlásil Čchiou Ťin národní hrdinkou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Biografická databáze čínských historických postav.
  2. Qiu Jin: the Feminist Rebel of 20th Century China. April Magazine [online]. 2018-03-22 [cit. 2019-04-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. QIN, Amy. Qiu Jin, Beheaded by Imperial Forces, Was ‘China’s Joan of Arc’. The New York Times. 2018-03-08. Dostupné online [cit. 2019-04-12]. ISSN 0362-4331. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]