Častuška

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Častuška je krátká ruská lidová báseň, potažmo píseň. Častušky se rozšířily hlavně ve 2. polovině 19. století. Původně měly obsah zejména milostný, později hojně humoristický a satirický, v sovětské éře často propagandistický.[1] V různých variacích si žánr oblibu uchovává dodnes.

Častuška se obvykle skládá ze čtyř vět. Většinou má rýmovou strukturu a-b-a-b, a-b-c-b méně často a-a-b-b, čímž má velmi blízko k limeriku, poetickému útvaru oblíbenému zejména v Anglii (ten má rýmovou strukturu a-a-b-b-a).[2] Slovo častuška je odvozeno od ruského slova častyj, tedy častý, což pravděpodobně upozorňovalo na časté opakování refrénu. Je ovšem také možné, že to souvisí s druhým významem slova, tedy „rychlý“, což by odkazovalo k rychlému zpěvu častušky.[3] V písňové formě byla častuška povětšinou doprovázena balalajkou nebo tahací harmonikou.

Historie původu[editovat | editovat zdroj]

Existují důkazy o výskytu krátkých písní blízkých ditetům v osmnáctém a první polovině devatenáctého století, nejsou však průkazné.[4][5] Metodu studia folklorních textů, spojenou se snahou relativně přesně datovat dobu jejich vzniku na základě dat jejich prvních publikací, však nelze na folklor plně aplikovat, a proto není podkladem pro přiřazení doby vzniku některých folklorních žánrů do období ne staršího než 18. století.[6]Proto se přijímá úvaha, že cimbuří vzniklo v polovině 19. století v mužském prostředí a největšího rozvoje se mu dostalo po vzniku sovětské moci.[7][8][9][10] Jejími předchůdkyněmi byly písně herní a taneční, které lidé nazývali "častušky".

Zpočátku nebyla dikce uznávána jako umělecký žánr lidového umění, domnívali se, že by lidovou píseň zkazila a zničila.[11] Ruský zpěvák F. I. Šaljapin se k tomuto tématu ostře vyjádřil.[12]

Mnoho ruských skladatelů tento žánr ve své tvorbě využívalo. Například Rodion Ščedrin napsal celý symfonický cyklus "Nezbedné písničky".[13][14] Zazněly také v jeho první opeře Nejen láska.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.cojeco.cz/index.php?id_desc=16441&s_lang=2&detail=1&title=%E8astu%9Aka
  2. http://www.lonweb.org/links/russian/cult/003.htm
  3. http://www.britannica.com/art/chastushka
  4. Частушка. mononews.ru [online]. [cit. 2024-01-6]. Dostupné online. 
  5. Частушки лирические. Поэтика и рифмовка русской частушки. veles-s.ru [online]. [cit. 2024-01-6]. Dostupné online. 
  6. Частушки в культурных традициях Белозерья. Опыт комплексного исследования. veles-s.ru [online]. [cit. 2024-01-6]. Dostupné online. 
  7. What is a chastushka? Definition and types of chastushki. ilovevaquero.com [online]. [cit. 2024-01-6]. Dostupné online. 
  8. Английский лимерик и русская частушка как жанры народной поэзии. nsportal.ru [online]. [cit. 2024-01-6]. Dostupné online. 
  9. Poetry Guide: Chastushka. www.languageisavirus.com [online]. [cit. 2024-01-6]. Dostupné online. 
  10. What is chastushki. en.home-task.com [online]. [cit. 2024-01-6]. Dostupné online. 
  11. What Is A Chastushka? Definition And Types Of Chastushki. en.unansea.com [online]. [cit. 2024-01-6]. Dostupné online. 
  12. История частушки. yavitrina.ru [online]. [cit. 2024-01-6]. Dostupné online. 
  13. Shchedrin Will Be Awarded Tchaikovsky’s First Medal, The “Russian Musical Ensemble”, On His 90th Birthday. newsunrolled.com [online]. [cit. 2024-01-6]. Dostupné online. 
  14. Фестиваль Союза Композиторов России. melody.su [online]. [cit. 2024-01-6]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]