Srostlé sosny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Zrośnięte sosny)
Zdroje k infoboxuPamátný strom
Srostlé sosny
Zrośnięte sosny
Druhborovice lesní
Pinus Sylvestris
Počet1
Poloha
ObecBatory
Chorzów
Slezské vojvodství
PolskoPolsko Polsko
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Srostlé sosny, polsky Zrośnięte sosny, jsou dva srůstem významné a zajímavé borovice lesní (Pinus Sylvestris), které se nacházejí v přírodně-krajinném kompleksu Zespół przyrodniczo-krajobrazowy Uroczysko Buczyna v městské části Batory města a městského okresu Chorzów (Chořov) v pohoří Wyżyna Katowicka (Katovická vysočina) ve Slezském vojvodství v jižním Polsku.[1][2][3][4]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Srostlé sosny jsou dvě zdravé borovice, jejichž netradiční srůst (rostlinná afinita) je ve tvaru písmene „H“ a tvoří tak rostlinnou chiméru v podobě „brány“, „dveří“ nebo ragbyové branky „H“. Srůst vznikl pravděpodobně „přirozeným“ způsobem a to vniknutím a zarostením větve jednoho stromu do kmene druhého stromu. Oproti listnatým stromům je srůst jehličnatých stromů vzácný. Místo je celoročně volně přístupné po lesní stezce. K datu roku 2023 se diskutuje i o možné ochraně Srostlých sosen.[1][2][3][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Uroczysko Buczyna i Zrośnięte Sosny w Chorzowie. www.polskieszlaki.pl [online]. 2021-03-08 [cit. 2023-05-03]. Dostupné online. (polsky) 
  2. a b BORÓWKA, Tomasz. Zrośnięte sosny w Chorzowie. Nasi przodkowie oddawaliby im cześć. Te wyjątkowe drzewa to niecodzienny okaz leśnej przyrody na Śląsku. Dziennik Zachodni [online]. 2021-05-23 [cit. 2023-05-03]. Dostupné online. (polsky) 
  3. a b BORÓWKA, Tomasz. Śląskie: Te drzewa czciliby nasi przodkowie! Niezwykłe zrośnięte sosny. To niecodzienny okaz leśnej przyrody. Chorzów Nasze Miasto [online]. 2021-05-29 [cit. 2023-05-03]. Dostupné online. (polsky) 
  4. a b ADMIN. Uroczysko Buczyna i zrośnięte sosny w Chorzowie [online]. 2022-05-03 [cit. 2023-05-03]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]