Zoči Voči

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zoči Voči
Základní informace
PůvodNitra, Slovensko
Žánrypop punk, punk rock, melodický hardcore
Aktivní roky2004–současnost
Webzocivoci.sk
Současní členové
Michal Žitňanský
Filip Miko
Vlado Kovár
Juraj Štefánik
Miroslav Horský
Dřívější členové
Samuel Jančo
Michal „Coney“ Rybanský
Ján Pisoni
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zoči Voči je slovenská rocková hudební skupina z Nitry, která ve své tvorbě vychází z hudebních žánrů jakými jsou metalcore, punk, rock a hardcore. Časem tuto směs stylů obohatili o prvky z popu. Skupina vznikla 9. října 2004 a jejími zakladateli byli Michal Žitňanský (zpěv, kytara) a Filip Miko (zpěv, basová kytara). Později se k nim přidal Vlado Kovár (zpěv, bicí) a nakonec Samo Jančo (zpěv, kytara). Ze začátku hráli převážně coververze skladeb od kapel jako Zóna A nebo Konflikt. Postupně začali připojovat vlastní písně, jejichž autorem je převážně Michal Žitňanský. Dnes převážnou část jejich repertoáru tvoří vlastní tvorba. Koncertní repertoár často doplňují o populární písně, které projdou jejich menší úpravou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historie a začátky[editovat | editovat zdroj]

Historie kapely Zoči Voči začíná v létě roku 2003. Tehdy se zrodila myšlenka založit kapelu. K dvojici M. Žitňanský a F. Miko se přidal Vlado Kovár jako bubeník. Prvními nástroji, na které hráli, byla španělská kytara a tamburína. Největší oporou a odborným kritikem byl Ing. Ján Žitňanský, který se věnuje hudbě profesionálně ve skupině Profil. Postupně rozšířili chudou nástrojovou základnu o starší elektrické kytary značky Jolana a jednoduchou reprodukční zesilovací aparaturu (15 W kombo a dvě 120 W bedny). Zkušebnou se stala garáž u Žitňanských. Nadšení z hudby a tvorby vysoce vyvažovalo nedostatek nástrojů, například pořádné soupravy bicích, kterou nahrazovala pouze tamburína a různé improvizace. Texty skládal M. Žitňanský. V zimě, a po přesunu z garáže do sklepa, kdy k nástrojům přibyla i basová kytara, se k trojici přidal i Samo Jančo. Název kapely se zrodil v hlavě Michalova bratra Tomáča v říjnu 2004. Na jaře 2005 přibyly mikrofony s mixpultem a nakonec v dubnu i bicí.

První dema[editovat | editovat zdroj]

V roce 2005 bylo nahráno první demo album s 18 skladbami. Díky němu se dostali do povědomí lidí v okolí Nitry. V roce 2007 přibylo druhé demo. Až rok 2009 se může označit pro kapelu jako přelomový. Sama Janča nahrazuje nový kytarista Michal „Coney“ Hes, který hrával i v kapele Jamestown, ale nakonec se rozhodl pro Zoči Voči. Díky zájmu posluchačů začíná kapela koncertovat i v Čechách, přičemž přicházejí nabídky na společné koncertování od jiných kapel. Koncem roku 2009 lídr slovenské kapely Iné Kafe Vratko Rohoň v jednom rozhovoru kapelu zmínil mezi těmi, které by mohly vyplnit místo po nich.[1]

Koncerty[editovat | editovat zdroj]

První koncert se uskutečnil 22. října 2005. První roky koncertování provázely rozpačité reakce publika, kdy podpora přicházela zejména od rodin, přítelkyň a kamarádů. Účinkování na koncertech společně s jinými kapelami bylo formou různé svépomoci a výpomoci mezi kapelami navzájem.[2] V roce 2009 odehrála kapela své první miniturné. V polovině roku 2010 došlo i k poslední změně v sestavě, kapelu po vzájemné dohodě opustil Michal „Coney“ Hes a po několika měsících ho nahradil nový kytarista Ján Pisoni. V této sestavě kapela vystupuje dodnes. V roce 2010 se kapela zúčastnila turné, na kterém společně s kapelami The Paranoid a Problém odehrála 12 koncertů po celém Slovensku, včetně Košic a Prešova. Celkově odehráli přes 60 koncertů.[3] Pozice kapely Zoči Voči na hudební scéně se začala měnit z „předskokanů“ známějších skupin na rovnocennou a plnohodnotnou kapelu, která začala plnit kluby.[4] Na jaře 2011 vyrazili na své první vlastní turné[5].

S tebou jdu dál[editovat | editovat zdroj]

Své první album S tebou idem ďalej, kde se nachází 11 písní vlastní tvorby, kapela nahrávala počátkem roku 2010. Úspěšnost debutového alba kapelu podnítila k rozhodnutí, že ke skladbě „Stratený“, která se ale nenacházela na prvním albu, natočí videoklip.[6] Následně byl pod režijní taktovkou Martina Hossy natočený další videoklip k singlu „2012“[7][8].

Styl a motivy textů[editovat | editovat zdroj]

Hudební styl by se dal charakterizovat jako směs punku, metalu, metalcore a rocku. Texty a hudbu v kapele tvoří Michal Žitňanský. Poznávacím znamením kapely je melodičnost textů. Melodie je jednoduchá a snadno zapamatovatelná. V textech dominují prvky porovnávání se mezi lidmi, mezilidské vztahy, láska, ale také témata běžného života.

Vliv na kapelu[editovat | editovat zdroj]

Skupina zpočátku vycházela ze slovenské scény, kde byla ovlivněna převážně kapelami jako Iné Kafe, Zóna A a Konflikt. Postupně kapela začala zapojovat prvky skupin jako Rancid, The Distillers a Misfits. Později na kapelu měli vliv kapely jako Hatebreed, Killswitch Engage, Bullet for My Valentine, Bring Me the Horizon nebo Escape the Fate. Kromě vlastní tvorby kapela hraje i coververze známých populárních hitů převážně slovenské scény.[9]

Členové[editovat | editovat zdroj]

Současní členové[editovat | editovat zdroj]

  • Michal Žitňanský – vokály, kytara
  • Filip Miko – scream, basová kytara
  • Vlado Kovár – bicí
  • Juraj Štefánik – vokály, kytara
  • Miroslav Horský

Dřívější členové[editovat | editovat zdroj]

  • Samo Jančo – vokály, kytara
  • Michal „Coney“ Hes – vokály, kytara
  • Ján Pisoni – vokály, kytara

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zoči Voči na slovenské Wikipedii.

  1. Archiv článku na atlas.sk Vratko o tom, kdo nahradil Ine Kafe. dnes.atlas.sk [online]. [cit. 2010-03-14]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-03-14. 
  2. NEPTUN PLUS - profil
  3. nitra.sme.sk, Zoči Vůči: Z prvních tisíc korun jsme si koupili mikrofon
  4. Archiv článku na nitricka.tv. www.nitricka.tv [online]. [cit. 2010-12-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-12-12. 
  5. První koncertní turné kapely
  6. NMNL.CZ magazín Nový videoklip od Zoči Vůči
  7. http://www.youtube.com/watch?v=l-cEpPnNXAI
  8. BBonline.sk, Zoči Vůči natáčeli videoklip v Banské Bystrici
  9. Kanál tváří v vuci na Youtube

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]