Zahrada bohů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o přírodním parku. O knize pojednává článek Zahrada bohů (Gerald Durrell).
Zahrada bohů

StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Údolí katedrál (Cathedral Valley) v Zahradě bohů u Colorado Springs

Zahrada bohů (angl. Garden of the Gods) je přírodní park na západním okraji města Colorado Springs v okrese El Paso ve státě Colorado v USA. Od roku 1971 je tato oblast na seznamu národních přírodních památek USA (National Natural LandmarkNNL).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podle archeologických nálezů v regionu Zahrady bohů existovaly určité známky osídlení již v období kolem roku 1300 před naším letopočtem, další důkazy jsou z doby asi 250 let před n. l. V oblasti přebývaly různé kmeny původních obyvatel Ameriky – Apačové, Čejenové, Komančové, Kajovové, Lakotové, Ponyové, Šošoni a Utové (Jutové), přičemž pobyt posledně jmenovaných je doložen petroglyfy na zdejších skalách.

Objevení a pojmenování lokality[editovat | editovat zdroj]

K objevení této pozoruhodné lokality došlo v roce 1859, kdy dva geodeti z Denveru v tomto kraji prováděli průzkum a zaměřování pozemků pro založení budoucího města Colorado City (na seznamu národních historických památek USA, dnes součást města Colorado Springs). Jeden z těchto inspektorů, Rufus Cable, tehdy tuto výjimečnou přírodní scenérii nazval Zahradou bohů a toto pojmenování se zachovalo do dnešních dnů.[1]

Jezdci v Garden of the Gods, konec 19. století. Foto: William Henry Jackson

Vznik parku[editovat | editovat zdroj]

Vznik parku je neoddělitelně spjat s historií města Colorado Springs, založeného v roce 1871 generálem Williamem Jacksonem Palmerem. Generál Palmer v roce 1879 požádal svého přítele Charlese Elliotta Perkinse, který stál v čele Burligtonské železniční společnosti, o vybudování železnice z Chicaga do Colorado Springs. Ch. E. Perkins sice tehdy zakoupil rozsáhlé pozemky v oblasti Zahrady bohů, avšak dal přednost zachování zdejší nedotčené přírody, nikdy zde žádné stavby nevybudoval a nedovolil je vybudovat ani v budoucnu. Po Perkinsově smrti v roce 1907 dědici tohoto železničního magnáta v souladu s jeho závětí všechny tyto pozemky o celkové rozloze 480 akrů předali městu Colorado Springs za účelem zřízení veřejného parku.[1]

Geologie a paleontologie[editovat | editovat zdroj]

Rozmanité skalní tvary, včetně četných skalních věží, jehel a viklanů, vytvářející unikátní scenérii Zahrady bohů, mají svůj původ v písčitých a vápnitých sedimentech. V průběhu pozdějšího vyzdvižení masívu Pikes Peak bylo uložení těchto hornin porušeno a některé vrstvy se ocitly ve vertikální poloze. Současný tvar červených, růžových a bílých pískovců, slepenců a vápenců v parku je výsledkem dlouhodobých procesů eroze a zvětrávání. Červená barva je odvozena od obsahu hematitu v pískovci.

Z lokality Zahrady bohů jsou doloženy četné nálezy fosílií – od otisků schránek mlžů, až po kosti dinosaurů. V roce 1878 zde profesor coloradské univerzity James H. Kerr našel pozůstatky 21 různých údajných "mořských příšer". Některé z těchto fosílií v důsledku zájmu tamních paleontologů byly v roce 1886 převezeny na Yaleovu univerzitu a označeny jako pozůstatky býložravého dinosaura camptosaura. Posléze se na tyto nálezy zapomnělo. V roce 1997 byly zmíněné fosílie formou daru předány do návštěvnického centra v parku Zahrada bohů, kde je začali zkoumat zdejší vědci, Ken Carpenter a Cathleen Brillová. V roce 2006 pak publikovali svá zjištění, že údajný camptosaurus, jehož lebku zkoumali, je zcela novým, dosud neznámým druhem dinosaura, který žil v této oblasti před zhruba 125 milióny let. Na počest svého někdejšího objevitele a místa nálezu byl tento druh nazván Theiophytalia Kerri.[2]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Park Zahrada bohů se nachází na území při západním okraji města Colorado Springs, mezi lázeňským městečkem Manitou Springs, silnicí US 24 a místní železniční tratí Manitou and Pike 's Peak Railway na jihu a mezi jihovýchodním okrajem hranic přírodní rezervace Pike National Forest na severu.

Pohled na Zahradu bohů od příjezdové komunikace, v pozadí Pikes Peak

Vstupní budova Garden of the Gods Visitor & Nature Center je na North 30th Street západně od Mesa Road a od železniční tratě z Denveru do Puebla, zhruba 9 km jižně od areálu Vojenské letecké akademie USA (United States Air Force Academy) v Colorado Springs.

Vstup do areálu je volný, přírodní park je přístupný v letních měsících od 8 do 19 hodin a v zimě od 9 do 17 hodin. Park je protkán stezkami pro pěší turisty a cyklisty, některé cesty jsou přizpůsobeny i pro vozíčkáře.

Horolezectví[editovat | editovat zdroj]

Skály v přírodním parku jsou hojně využívány pro horolezecké aktivity.[3] Zahrada bohů je jednou z nejstarších oficiálně uznávaných lezeckých oblastí v USA. Stalo se tak především zásluhou Alberta Ellingwooda, profesora coloradské univerzity, který zde začal uplatňovat lezecké techniky, přinesené z Evropy. Jméno tohoto místního průkopníka horolezectví nesou některé skalní útvary v parku a řada lezeckých cest, které jím byly vyznačeny ve 20. letech 20. století, je využívána dodnes.[4]

Ukázky skalních tvarů[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Historie na oficiálních stránkách návštěvnického centra parku. www.gardenofgods.com [online]. [cit. 2015-12-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-01-12. 
  2. Příběh dinosaura Theiophitalia kerri. www.gardenofgods.com [online]. [cit. 2015-12-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-12-20. 
  3. Přístup a lezecké cesty
  4. Historie horolezectví na webu summitpost.org

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]