Záhada Modrého vlaku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Záhada Modrého vlaku
AutorAgatha Christie
Původní názevThe Mystery of the Blue Train
PřekladatelVěra Poláčková
ZeměSpojené království
Jazykangličtina
Žánrdetektivní román
VydavatelKnižní klub
Datum vydání1928
Česky vydáno1999
Typ médiatištěné
Počet stran254
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Záhada Modrého vlaku (v originále The Mystery of the Blue Train) je detektivní román od Agathy Christie. Poprvé byl román publikován ve Spojeném království v roce 1928.[1][2] V knize se objevuje několik zmínek o městečku St. Mary Mead, ale christieologové se neshodují, zda je identické s tím, ve kterém žije slečna Marplová.[3]

V tomto románu se poprvé objevují postavy informátora Gobyho a George, Poirotova sluhy a komorníka, který de facto vystřídal paní Pearsonovou, jež vystupovala v některých krátkých povídkách či románu Velká Čtyřka.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Děj se odehrává v luxusním Modrém vlaku, ve kterém cestuje i dcera amerického milionáře Ruth Ketteringová, která se chce po nešťastném manželství setkat se svým milencem. Cestou se seznámí s Katharine, které se svěří se svým problémem. Večer však není Ruth v jídelním voze, pouze si nechá přinést koš s jídlem a jde spát. Katharine tento večer zastihne jakéhosi muže, který se ochomýtá před kupé, které patří Ruth a po chvíli do něj také vstoupí. Druhý den ráno se Katharine doví, že byla Ruth zavražděna. Ve vlaku je i detektiv Hercule Poirot, který se ihned ujme vyšetřování. Později se zjistí, že si s sebou Ruth vezla i vzácný rubín, který byl ukraden.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Christie's Fan. Notes On The Mystery Of The Blue Train. knowingchristie.wordpress.com [online]. 2013-08-09 [cit. 2015-07-16]. Dostupné online. (angličtina) 
  2. CURRAN, John. Kompletní utajené zápisníky Agathy Christie. Praha: Knižní klub, 2017. S. 172. 
  3. Záhada Modrého vlaku | Společnost Agathy Christie. www.agatha.cz [online]. [cit. 2019-02-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]