Yambo Ouologuem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Yambo Ouologuem
Narození22. srpna 1940
Bandiagara
Úmrtí14. října 2017 (ve věku 77 let)
Sévaré
PseudonymUtto Rodolph
Povoláníspisovatel, romanopisec a učitel
Alma materLyceum Jindřicha IV.
École normale supérieure
Žánrhistorický román
OceněníRenaudotova cena
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Yambo Ouologuem (22. srpna 1940 Bandiagara14. října 2017 Sévaré) byl malijský spisovatel. Používal také pseudonymy Utto Rodolph a Nelly Brigitta.

Pocházel ze zámožné tukulérské rodiny. Vystudoval střední školu v Bamaku a v roce 1960 odešel do Francie, kde absolvoval École normale supérieure a pracoval jako učitel. V září 1968 vydal v nakladatelství Éditions du Seuil svoji první knihu Le Devoir de violence (Nutnost násilí). Tato kronika fiktivního afrického státu naturalisticky popisuje temnou minulost plnou bezohledného boje o moc, pověr a otrokářství. Autorovo odmítnutí iluzí o šťastném předkoloniálním období vzbudilo ostré diskuse, například Léopold Sédar Senghor označil román za urážku africké historie.[1] Ouologuem získal za svůj debut jako první Afričan v historii Renaudotovu cenu.

Jako výrazný hlas mezi mladou generací afrických intelektuálů poté Ouologuem vydal další polemicky zahrocené práce Lettre à la France nègre, Terres de soleil, livre unique de français a Les Mille et une bibles du sexe, ukázky z jeho básnické tvorby otiskl časopis Nouvelle Somme. V roce 1972 byl však obviněn z porušení autorských práv, když byly v Nutnosti násilí nalezeny pasáže shodující se s knihami Grahama Greenea It's a Battlefield a Andrého Schwarz-Barta Le dernier des justes. Ačkoli se Ouologuem hájil, že nešlo o plagiát, ale o přiznané citáty, jejichž označení z textu vypadlo při nakladatelských úpravách, jeho kniha byla stažena z prodeje a znovu mohla vyjít až roku 2003. Mezi novou generací literárních vědců převládl smířlivější přístup k Ouologuemovu postupu, poukazovalo se na jeho podobnost s postmoderní technikou palimpsestu i na využívání obecně známých motivů v tvorbě západoafrických griotů.[2]

Koncem sedmdesátých let se Ouologuem vrátil do Mali, kde pracoval v kulturním centru v Mopti a psal školní učebnice. Navzdory snahám o rehabilitaci jeho díla žil v ústraní a rezignoval na literární činnost. Podle svědectví řady jeho krajanů Ouologuem v závěru života zanevřel na západní civilizaci a stal se radikálním muslimem.[3]

V Mali se na spisovatelovu počest uděluje Cena Yambo Ouologuema. Senegalský autor Mohamed Mbougar Sarr se nechal Ouologuemovými osudy inspirovat k románu Nejzasutější vzpomínka na lidi, oceněnému v roce 2021 Goncourtovou cenou.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Tortured Legacy of Yambo Ouologuem. The New York Times [online]. 2023-09-27 [cit. 2023-09-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Yanbo Ouologuem [online]. Authors' Calendar [cit. 2023-09-29]. Dostupné online. 
  3. Yambo Ouologuem: the rise, fall and return to grace of an African literary great. The Star [online]. 2022-06-12 [cit. 2023-09-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. A Malian Writer Finds a Postmortem Revival. New Lines Magazine [online]. 2022-07-27 [cit. 2023-09-29]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]