Světové dny mládeže 2005

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z XX. světové dny mládeže)
Logo světových dnů mládeže 2005

Světové dny mládeže 2005 byly celkově 12. celosvětovým setkáním mládeže pořádaným římskokatolickou církví. Uskutečnily se ve dnech 16.21. srpna 2005 v Kolíně nad Rýnem. Byly to první světové dny mládeže a první zahraniční cesta papeže Benedikta XVI., který na akci dorazil 18. srpna. Světové dny však byly naplánovány již papežem Janem Pavlem II. během předešlých světových dní mládeže v Torontu v roce 2002. Heslem světových dní mládeže v Kolíně byl úryvek z Matoušova evangelia: „Přišli jsme se mu poklonit.“ Mt 2, 2 (Kral, ČEP) Během prvních pěti dní dorazilo okolo 400 000 mladých lidí z 200 zemí světa, během víkendu pak více než 1 000 000. K těm bylo připojeno okolo 600 biskupů a kardinálů a na 6600 reportérů.

Papežova apoštolská cesta do Německa[editovat | editovat zdroj]

Nyní zde jste vy, mladí celého světa, zástupci těch dalekých národů, které Krista poznali prostřednictvím Tří králů a kteří byli shromážděni v nový lid Boží, Církev, jež zahrnuje muže a ženy všech kultur. Váš je nyní úkol žít universálním dechem Církve. Nechejte se osvítit ohněm Ducha, aby nové Letnice obnovily vaše srdce. Skrze vás ať vaši vrstevníci v každé části světa dospějí k poznání toho, že v Kristu je skutečná odpověď na jejich očekávání a ať se otevřou přijetí Vtěleného Božího Slova, které dalo život a bylo vzkříšeno za spásu celého světa.[1]
Poutníci před Kolínskou katedrálou
Poutníci v Bonnu
Tisíce spících poutníku v noci z 20. na 21. srpna 2005 ve 3 hodiny ráno

Původně měl na světové dny mládeže dorazit papež Jan Pavel II. Poté co však ze začátku roku 2005 zemřel, nahradil ho v tomto úkolu jeho nástupce Benedikt XVI., a podnikl tak zároveň svojí první apoštolskou cestu. Většina poutníků na světových dnech plánovala cestu ještě v době, kdy doufali, že uvidí Jana Pavla II. Předtím než Benedikt XVI. sloužil hlavní mši, setkal se ještě s několika politiky a dalšími lidmi.

18. srpen[editovat | editovat zdroj]

19. srpen[editovat | editovat zdroj]

20. srpen[editovat | editovat zdroj]

Papež umožnil získat plnomocné odpustky pro účastníky světových dnů mládeže a částečné odpustky pro všechny, kdo se modlí upřímně a s kajícím srdcem, aby křesťanská mládež

  • byla posilněna ve vyznávání své víry
  • byla vytrvalá v lásce a úctě ke svým rodičům
  • byla formována pevným rozhodnutí následovat svaté příkazy evangelia a Církve v jejich současném i budoucím rodinném životě či v jakémkoliv povolání, ke kterému jsou voláni Bohem.

21. srpen[editovat | editovat zdroj]

Asi 1 000 000 lidí po nočním venkovním čekání a kempování se připojilo k závěrečné mši papeže Benedikta XVI. na prostranství Marienfeld, poblíž vesnice Kerpen, asi 20 kilometrů jihozápadně od Kolína nad Rýnem. Účastníci, kteří byli příliš daleko a na papeže tak neviděli přímo ho mohli sledovat pomocí 15 velkoplošných obrazovek.

Zúčastněné skupiny[editovat | editovat zdroj]

Mnoho zajímavých skupin se účastnilo světových dní mládeže: školy, univerzity, farnosti a všechna nová hnutí byla reprezentována svými účastníky.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku World Youth Day 2005 na anglické Wikipedii.

  1. Promluva Benedikta XVI. v Kolínském dómu. http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=4331

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]