Winamp

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Winamp
Logo
VývojářNullsoft inc.
První vydání7. června 1997
Aktuální verze5.9.2 (27. dubna 2023)
Operační systémMicrosoft Windows, Android, macOS
Vyvíjeno vC++ a C
Typ softwaruMultimediální přehrávač
LicenceProprietární / Chráněná zákonem
LokalizaceAno (plug-in)
Webwww.winamp.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Winamp je program sloužící k přehrávání audio souborů. Byl vyvinut společností Nullsoft, první verzi vytvořil Justin Frankel v roce 1997.

Historie programu[editovat | editovat zdroj]

V roce 1996 začal programátor Justin Frankel tvořit hudební přehrávač pro systém Windows 95 / Windows NT 4.0, který by překonal všechny soupeře a přinesl sjednocující platformu pro hudební formát MP3. Brzy jeho program získal jméno WinAmp a stal se hlavním produktem čerstvě založené firmy Nullsoft. Slavnostní okamžik startu první finální verze proběhl 7. června 1997 a od toho okamžiku získával postupně milióny nových uživatelů. V roce 1999 Nullsoft stojící za Winampem koupilo AOL za 80 milionů dolarů. V roce 2002 vyšla třetí řada, která již nebyla tak skvělá jak bylo očekáváno. V roce 2005 měl 52 milionů uživatelů. Následovaly další verze Winampu, ty ovšem byly terčem kritiky, jelikož instalace začala nabízet toolbary a jiný nevyžádaný software, pokud uživatel použil automatickou instalaci. Zkušenější uživatel musel pečlivě při instalaci sledovat jednotlivá zatržítka, než došlo k samotné instalaci programu. Autoři tak tímto získali příjem pro vývoj programu, postupem času začal vývoj major verzí stagnovat a vycházely především servisní vydání.

Společnost AOL, pod kterou od roku 1999 spadal program Winamp se rozhodla ho zrušit k 20. prosinci 2013. Své rozhodnutí přitom nijak nechtěla komentovat. Jedním z důvodu může pokles příjmů, příčinou může být nástup streamování hudby (Grooveshark, YouTube) a celkový ústup mp3 do pozadí, spolu s alternativami k programu Winamp. Vývoj programu po tomto datu bude pozastaven, to neznamená ovšem, že přehrávač nelze využívat i nadále.[1][2]

Fanoušci Winampu vytvářeli internetové petice pro zachování vývoje či uvolnění jeho zdrojového kódu. AOL k tomu nepřistoupila, nicméně 17. ledna 2014 oficiálně prohlásila belgická společnost Radionomy, že odkupuje Winamp spolu s platformou online rádií SHOUTCAST.[3]

První verze programu[editovat | editovat zdroj]

Z dnešního pohledu je tato první verze samozřejmě velmi chudá a nemotorná:

  • Nabízel jen hlavní okno se základními funkcemi. Zcela chybí regulace vyvážení a 3 tlačítka pro otevření skladby, playlist a equalizer.
  • Samotný Playlist sice nechyběl, ale nabízel velmi málo funkcí a nepřirozený design.
  • Také Equalizer nechyběl, ale jeho možnosti jsou dnes už jen legrační.
  • Absolutně nulová podpora oblíbených skinů. Ta se objevila až ve verzi 1.8.

Požadavky na výkon počítače[editovat | editovat zdroj]

Minimální konfigurace
Doporučená konfigurace

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KEJDUŠ, Radek. Legendární Winamp končí. Po patnácti letech jej AOL bez náhrady ruší. Cnews.cz [online]. 2011-11-21 [cit. 2011-11-21]. Dostupné online. 
  2. POLESNÝ, David. Winamp končí. Populární přehrávač bude po 16 letech odstaven. zive.cz [online]. 2011-11-21 [cit. 2011-11-21]. Dostupné online. 
  3. San Francisco: 17. 1. 2014 [cit. 2015-05-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-01-25. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]