Willy Michl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Willy Michl
Základní informace
Narození9. července 1950 (73 let)
Mnichov
Povolánípísničkář
OceněníSchwabing Art Prize (1982)
Webwww.willymichl.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Willy Michl je německý skladatel, textař, zpěvák, kytarista, spisovatel, malíř, herec a hudební producent. Ve své vlasti je znám jako bluesový bard a Indián od Isaru. Je tvůrcem hudebního žánru bavorské blues a za Bavorsko průkopníkem stylu alpský rock, ve kterém se kombinují hudební prvky a nástroje z tradiční lidové a populární hudby s rockovou hudbou a texty písní v alpských dialektech němčiny.  

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Willy Michl se narodil 9. července 1950 v Mnichově a vyrůstal u prarodičů z matčiny strany v centru Mnichova. V roce 1958 se rodina přestěhovala do čtvrti Giesing poblíž Isaru. Zde se učil hrát na housle a kontrabas, později přešel na kytaru, se kterou doprovázel svůj zpěv. Na konci 60. let sloužil u horských jednotek Bundeswehru v telekomunikační rotě. Po návratu z vojny se oženil s primabalerínou Bavorského státního divadla Evou Verou Rathovou. Hostoval v různých soulových a jazzových klubech provozovaných okupačními vojsky v Mnichově. Zde našel první publikum jako bavič. Od roku 1971 se objevuje v módních mnichovských barech. V roce 1974 vydal svou první desku Blues Goes to Mountain. V roce 1993 se oženil se svou druhou manželkou Corou-Mathilde Riehlovou. Bývalá prodavačka v módním domě Lily Farouche se stala jeho múzou a manažerkou. Pár je od svatby vždy spolu a Cora Michl umělce všude doprovází. Často se ovšem v Michlově publiku objevují obě manželky vedle sebe.[1]

Vystoupení bluesového zpěváka Willyho Michla je spontánně kreativní, neexistuje žádný předem stanovený program. Willy Michl je virtuosní kytarista. V roce 1994 Mnichovský večerník napsal : „Willy Michl, nemilosrdně upřímný, nemilosrdně bláznivý, nemilosrdně vyčerpávající a nemilosrdně brilantní“. V roce 1977 mu Bayerischer Rundfunk udělila titul „Blues Barde“. Jeho texty se vyznačují humorem a společenskou kritikou, ale i tragickými a velmi vážnými tématy. Při svých vystoupeních vždy nosí oblečení v indiánském stylu a při zvláštních příležitostech má ve vlasech orlí pera, na koncertech obvykle sedm.

Nejdůležitějšími tématy Willyho Michla jsou svoboda, láska a mír a také úcta k zemi a všem živým bytostem. Michl požaduje, aby zvířata a rostliny byly uznávány jako cítící bytosti a podle toho se s nimi zacházelo. Od začátku své hudební kariéry vystupoval proti rasismu, xenofobii a nespravedlnosti. Na každém koncertě zdůrazňuje: „Nesmíme si navzájem ubližovat, musíme se milovat, respektovat a ctít.“ Jen to jsou podle něj základní podmínky pro život v míru, svobodě a harmonii.

Willy Michl se objevuje v celovečerních filmech i televizních seriálech. Mimořádnou příležitost zahrát si sám sebe využil v seriálu Big Ben, kde ztvárnil roli pouličního zpěváka v indiánském oblečení. V 65. epizodě - Polda a medvěd zachraňuje křikem před lovci divokého medvěda.[2] V 61. epizodě  - Milostný trojúhelník předvede v indiánském obleku bavorskou lidovou baladu Pytlák Jennerwein.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Willy Michl na německé Wikipedii.

  1. DERBUDIG. Willy Michl: Mein Name ist Donnerschall [online]. 2018-04-05 [cit. 2024-03-02]. Dostupné online. (německy) 
  2. ONLINE, TV Spielfilm. Der Bulle von Tölz: Schonzeit - Filmkritik - Film - TV SPIELFILM. TV Spielfilm Online [online]. [cit. 2024-03-02]. Dostupné online. (německy) 
  3. KG, imfernsehen GmbH & Co. Der Bulle von Tölz Staffel 14, Folge 2: Bulle und Bär. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Willy Michl na Wikimedia Commons