Wilhelm Wundt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wilhelm Wundt
Wilhelm Wundt
Wilhelm Wundt
Rodné jménoWilhelm Maximilian Wundt
Narození16. srpna 1832
Neckarau
Úmrtí31. srpna 1920 (ve věku 88 let)
Lipsko
Místo pohřbeníSüdfriedhof Leipzig
Alma materUniverzita Tübingen
Univerzita Heidelberg
Humboldtova univerzita
Povolánífilozof, vysokoškolský učitel, psycholog, fyziolog a spisovatel
ZaměstnavateléCuryšská univerzita (od 1857)
Lipská univerzita (od 1858)
Univerzita Heidelberg (od 1864)
Oceněníčestný občan Lipska (1902)
Maxmiliánův řád pro vědu a umění (1908)
Řád za zásluhy v oblasti umění a věd
ChoťSophie Wundt
DětiMax Wundt
Eleonore Wundt
PříbuzníFriedrich Peter Wundt (dědeček)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wilhelm Maximilian Wundt (16. srpna 183231. srpna 1920) byl německý lékař, fyziolog, psycholog, systematik a zakladatel vědecké psychologie. Byl 95. nejcitovanějším psychologem ve 20. století.[1]

Byl ovlivněn středoevropskou duchovní atmosférou poloviny 19. století, která navazovala na století předchozí. Leibnizovo pojetí apercepce a Wolffova psychologie připravily půdu ke zvědečtění psychologie. Herbartovo zdůraznění významu matematiky pro psychologii, fyziologické práce J.E. Purkyně a J. Müllera, Weberova experimentace s počitky stejně jako mnohé Helmholtzovy vědecké příspěvky vedly k době, ve které Fechner mohl založit psychofyziku.

Byl to však Wundt v posledních desetiletích 19. století, který se stal hlavním představitelem nové experimentální psychologie s detailními, logickými, systematickými pohledy, aktivní laboratoří a mnoha žáky, kteří založili laboratoře další. Wundtův strukturalismus převzal vedoucí místo po Brentanově, Stumpfově a G.E. Müllerově psychologii, i když vliv uvedené trojice autorů pokračoval.

Historici se v datu vzniku psychologie jako samostatné vědy rozcházejí, jedni považují za stěžejní vydání Wundtova díla Základy fyziologické psychologie roku 1874 a druzí přejmenování Wundtovy lipské laboratoře na Psychologický institut roku 1879.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Haggbloom, S.J.; et al. (2002). "The 100 Most Eminent Psychologists of the 20th Century". Review of General Psychology 6 (2): 139–152

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]