Wilfried Koch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wilfried Koch
Narození24. ledna 1929
Duisburg
Úmrtí9. srpna 2022 (ve věku 93 let)
Povolánísochař, historik umění, malíř a výtvarník
Oceněníhonorary doctor of the University of Kaiserslautern (2002)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wilfried Koch (24. ledna 1929 Duisburg9. srpna 2022) byl německý historik architektury, malíř, grafik, sochař, flétnista, učitel. Od roku 1971 žil ve městě Rietberg–Varensell.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Prvotní umělecké vzdělání získal Koch v oboru portrét na Staatliche Hochschule für Bildende Künste – Städelschule, která byla takto pojmenována v roce 1942, a byla oddělena od Städelschen Kunstinstitut Frankfurt – Städelova muzea, které bývá uváděno jako místo tohoto Kochova vzdělání. Následně složil státní zkoušku na učitele základní školy. Po tříletém působení na základní škole v jižním Bádensku pokračoval ve studiu na učitele odborných škol a zároveň studoval volnou malbu u Williho Baumeistera na dnešní Staatliche Akademie der Bildenden Künste Stuttgart. Poté studoval grafický design na Graphische Fachhochschule Stuttgart a dějiny umění na univerzitách ve Freiburgu a ve Stuttgartu.

V roce 1962 se vrátil do Severního Porýní–Vestfálska a založil v Güterslohu odbornou grafickou školu, kterou vedl až do roku 1985.

Historik architektury a autor odborných knih[editovat | editovat zdroj]

Wilfried Koch dosáhl mezinárodního uznání jako historik umění a architektury.

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

  • Kleine Stilkunde der Baukunst je publikace neformálně v Německu známá také jako „Der Koch“ a dočkala více než 70 vydání, 20 překladů a 1 milionu výtisků. Poprvé vyšla v ČSSR již v roce 1971 v Bratislavě pod názvem Malý lexikon architektúry: ilustrovaný vreckový lexikon s autorovými 900 kresbami.[1]
  • Baustilkunde – Europäische Baukunst von der Antike bis zur Gegenwart (první vydání 1982), česky Evropská architektura – Encyklopedie evropské architektury od antiky po současnost, česky vydané 1998, 2008, 2012, s podrobným ilustrovaným slovníkem čítajícím a vysvětlujícím mimo jiné 846 architektonických a kunsthistorických hesel s překladem do několika jazyků. Je považována za standardní dílo odborné terminologie pro architekty a je srozumitelná i pro laiky. Obsahuje 2800 architektonických kreseb perem a tuší od autora. V češtině se naopak neformálně jako Koch označuje tato publikace.

Obě díla vyšla více než 80krát v němčině a byla přeložena do více než 20 jazyků včetně ruštiny, čínštiny a japonštiny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wilfried Koch na německé Wikipedii.

  1. SKC - Výsledky vyhledávání. aleph.nkp.cz [online]. [cit. 2024-05-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]