Přeskočit na obsah

Wikipedistka:Opicematice/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxNesytka rybízová
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádmotýli (Lepidoptera)
ČeleďNesytkovití (Sesiidae )
RodSynanthedon
Binomické jméno
Synanthedon tipuliformis
(Clerck, 1759)

Nesytka rybízová (Synanthedon tipuliformis) je motýl z čeledi nesytkovití. Je výrazným škůdcem rybízu, angreštu a josty.

Rozpětí jejích křídel dosahuje 1,6-1,8 cm. Svojí velikostí je drobnější. Na jejím zadečku najdeme tři žluté příčné pruhy. Na jejích zádech jsou dva podélné pruhy. Její tělíčko, dlouhé 9-10 mm, je tmavě zbarvené, křídla jsou průhledná, s šupinkami a tmavými žilkami.[1]

Housenky mají bělavou barvu s tmavší hřbetovou čárou. Hlavička je hnědá. Housenky dosahují délky 7-8 mm. Nesytka přezimuje ve stadiu housenky uvnitř větví, ve kterých si tuneluje cestičku a vytváří výletový otvor. Během zimy je její aktivita přerušena a pokračuje až na jaře. Po dokončení chodby, přechází nesytka do stádia kukly, to trvá obvykle 14 dní.

Nesytka rybízová je jednogenerační a létá od června do srpna. Nejvíce motýlu se líhne v 2. polovině června. Vylétají pouze za dne a jejich aktivita je úzce spojena s teplotou a slunečními podmínkami. V noci jsou ukryty v keřích hostitelské rostliny. Dospělá fáze, nesytky rybízové je poměrně krátká. Obvykle trvá 5-7 dní, v ojedinělých případech (za studeného deštivého počasí) 16 dnů.[2] Nesytky se ihned po vykuklení páří. Samice kladou svá vajíčka jednotlivě na horní části keřů.

Rozšíření

[editovat | editovat zdroj]

Nesytku rybízovou najdeme téměř po celé Evropě, výjimkou je severní Skandinávie. Tento motýl je úzce provázaný ze svými hostitelskými rostlinami. Nejčastěji ho tedy najdeme v zahrádkách a ovocnářstvích.

Nesytka rybízová je hojná. Je považována za významné škůdce rybízu (červeného i černého), angreštu a josty. Housenky vyžírají střední část větviček a dělají si v nich dlouhé chodbičky. Často tak dochází k podstatné ztrátě úrody a uhynutí části keře. Napadení keře můžeme poznat podle předčasně dozrávajících plodů, uvadající části rostliny, nebo nezvykle světlých listů.

  1. GERSTMEIER, Roland. Průvodce přírodou motýli. 1. vyd. Plzeň: Jiří Ševčík nakladatelství, 2013. 221 s. ISBN 978-80-7291-228-5. S. 142. 
  2. AGROMANUÁL.CZ. Nesytka rybízová - Atlas - Agromanuál.cz. www.agromanual.cz [online]. [cit. 2024-08-14]. Dostupné online.