Wikipedistka:KIWULE/Pískoviště3

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
sídlo Rady EU
Justus Lipsius
dokumentární foto
Entropa v Techmanii

Entropa

Autorem této kontraverzní plastiky s podtitulem Stereotypy jsou bariéry, které je třeba odstranit je David Černý[1]. Výtvarník, známý svými provokativními plastikami a instalacermi, vystudoval v letech 19881996 Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze a je laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého, grantu Nadace Pollocka a Krasnerové a ceny na bienále v Kortrijku. Plastika měla reprezentovat Českou republiku v době českého předsednictví v Radě Evropské unie a byla umístěna na průčelí budovy Justus Lipsius v Bruselu.[2]

Ve výkonu předsednictví v Radě se členské státy EU střídají vždy po 6 měsících. Je zvykem, že předsedající země zajistí výzdobu budovy Justus Lipsius. Tak se stalo i v roce 2009. V instalaci vysoké 16 metrů v podobě skládačky je každý stát Evropské unie reprezentován určitým stereotypem, který je podle Černého typický pro tu konkrétní zemi a která je takto ostatními obyvateli Evropy vnímána. Česko má podobu zlatem lemovaného displeje s výroky Václava Klause. Pohyblivé a multimediální součásti plastiky byly aktivovány při formálním spuštění dne 15. ledna 2009, za účasti mj. Alexandra Vondry, Mileny Vicenové a autorů projektu Davida Černého, Tomáše Pospiszyla[3] a Krištofa Kintery a již v počátku toto dílo provázely kontroverzní reakce. Proti zpodobnění Bulharska protestovalo tamější ministerstvo zahraničí. Podle některých komentářů se ale plastika stala nejviditelnějším symbolem českého předsednictví EU.

Autoři díla jednali v lednu 2009 s pražským Národním divadlem o možnosti umístit kopii díla na zeď Nové scény. Národní divadlo však v březnu 2009 od záměru ustoupilo.

David Černý na protest proti způsobu sesazení Topolánkovy vlády i na protest proti připravované vládě Jana Fischera oznámil, že 10. května 2009 dílo předčasně odstraní. Toto datum odstranění plastiky se shodovalo s datem instalace nové vlády.

Dočasně byla plastika přemístěna do Centra současného umění DOX[4] v Praze-Holešovicích, kde byla od 11. června 2009 k vidění.

Na počátku září 2010 se dílo přemístilo do plzeňského Techmania Science Center[5] jako stálá součást expozice o EU. Zde ji ke svým programům využívalo Europe Direct Plzeň, informační středisko spadající pod Evropskou komisi. V dubnu 2012 byla Entropa demontována s ohledem na probíhající totální rekonstrukci a rozšíření science centra a umístěna do depozitářů v Blovicích na Plzeňsku. Do Techmanie se plastika vrátila na jaře 2014.

Černý původně dostal na výrobu díla pro Brusel peníze od české vlády. Poté, co vláda zjistila, že dílo je naprosto odlišné od toho co Černý deklaroval, autor byl nucen peníze vrátit.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Entropa, první pokleslé dílo Davida Černého. iDNES.cz [online]. 2009-02-02 [cit. 2018-11-28]. Dostupné online. 
  2. KRAYE, Jill. Lipsius, Justus. [s.l.]: Oxford University Press (Oxford Art Online). Dostupné online. 
  3. Tomáš Pospiszyl. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. Page Version ID: 16012876. 
  4. WWW.2FRESH.CZ, 2Fresh –. Centrum současného umění DOX. www.dox.cz [online]. [cit. 2018-11-28]. Dostupné online. 
  5. Techmania Science Center. techmania.cz [online]. [cit. 2018-11-28]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LIPIDUS, Aurelius. Entropa. 1. vyd. Brusel: Panteon, 2009.