Wikipedista:Zluvav/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Žerotínovo náměstí (Brno)[editovat | editovat zdroj]

Žerotínovo náměstí v Brně

Žerotínovo náměstí, pojmenované po Karlu starším ze Žerotína [1] (moravského pána a politika, podporovatele J. A. KomenskéhoJednoty bratrské), je náměstí v Brně ležící sevěrně od tramvajové zastávky Česká (významný dopravní uzel). Náměstí se nachází na stejnojmenné ulici, která je na pomezí katastrů Brno-město a Veveří, v městské čtvrtí Brno-střed. Půdorys náměstí je ve tvaru trojúhelníku. Náměstí vzniklo po zbourání někdejších brněnských hradeb, neboť náměstí leží severním okraji historického jádra města. [2]

Dřívější název náměstí - Ratwitovo náměstí - je odvozeno od francouzského plukovníka, velitele Brna při obléhání města Švédy v roce 1645 Jeana Louise Raduita de Souches.

Poblíž Žerotínova náměstí jsou i další náměstí, a to Moravské náměstí a Komenského náměstí.

Stavby a instituce[editovat | editovat zdroj]

Žerotínovo náměstí je obklopeno budovami několika významných institucí. Sídlí zde rektorát Masarykovy univerzity, Krajský úřad Jihomoravského kraje (zde sídlil v letech 1908–2007 Moravský zemský archiv) [3] a Ústavní soud (budova dříve sloužila jako sídlo moravského zemského sněmu a podle archeologického výzkumu se zde nacházela jedna ze tří městských středověkých cihelen). Další podstatnou stavbou je komplex sdružující Centrum dětských odborných zdravotnických služeb, Vyšší odborou školu zdravotnickou a Sál B. Bakaly. Tato budova je zapsaná v podvědomí brňanů jako tzv. Bílý dům.

Jihozápadně od náměstí stojí tzv. červený kostel a Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity. Na ulici Veveří, severně od Žerotínova náměstí, je brněnská pobočka české správy sociálního zabezpečení.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]