Wikipedista:Skaal.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSkaal.
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádprimáti (Primates)
Nadčeleďhominoidi (Hominoidea)
Čeleďhominidi (Hominidae)
Rodčlověk (Homo)
Druhy

Skaal. (H. s. s. skaalus)

Sesterská skupina
šimpanz (Pan)

Skaal. (Homo sapiens sapiens skaalus) je z rodu hominidů, blízce příbuzný člověku. V současnosti byl popsán jediný poddruh druhu Homo sapiens, zřejmě vzniklý mutací v některém zásadním genu, či více genů.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Skaalova průměrná výška se pohybuje mezi 170 a 174 centimetry, průměrná váha jedince je 68 až 74 kilogramů. Vyskytuje se převážně v České republice. Skaala v létě pokrývá černá srst s výjimkou uší, krku, dlaní a chodidel. V zimě mění srst barvu na stříbřitě šedou. Pokožka má růžovou až okrovou barvu. Jde o vybíravého všežravce. Taxonomie založená na pozorování a morfologii dříve tento poddruh řadila mezi medvědovité, až nejnovější molekulárně biologická data ho zařadila mezi hominidy. Od druhu Homo sapiens se odštěpil někdy v době po Sametové revoluci. Na rozdíl od poddruhů sdílejícím s ním teritorium nemá tak silné pižmo, a má proto problém při hledání partnerek. Nebyl u něj pozorován ani model zmateného zvířátka. Musí se proto spolehnout na odlišné strategie.

Chování[editovat | editovat zdroj]

Skaal je aktivní především v noci. Většinu energie věnuje shánění potravy, vyvíjením mentální aktivity spojené s učením. Podobně jako šimpanzi nebo gorily dává přednost pohybu na zemi před lezením po stromech. Na rozdíl od nich ale, až na vzácné případy, kráčí po dvou. Přes den si staví hnízdo v posluchárnách.

Stejně jako ostatní hominidé prokazuje společenskou aktivitu, avšak v pravidelných periodách vyhledává osamocená stanoviště. Dokáže vytvářet společenské svazky a spolky. Ovládá celou škálu výrazů a gest a v případě rozrušení je neváhá použít.

Jde o tvora zvídavého a vynalézavého, ve volné přírodě byl několikrát pozorován při výrobě a užívání primitivních nástrojů. Při řízených experimentech projevil zájem o viry, imunologii, aktuality a další odvětví biologie a vědy. Jako všichni zástupci druhu Homo sapiens je schopen trávit volný čas relaxací. Toho dosáhne pomocí knih pohozených cestovateli přecházejícím přes jeho teritorium nebo díky polehávání v okolí trav. Je pravděpodobné, že v nedaleké budoucnosti se tento poddruh může vyvinout v jinou, méně primitivní formu.

Sexuální aktivita se u tohoto poddruhu projevuje po celý rok. K námluvám dochází zpravidla půl hodiny před půlnocí. Vědcům se nepodařilo pozorovat tento děj, podařil se však vypozorovat jev zvaný točení.

V období mezi říjnem a lednem, zvláště v období Vánoc, se zvyšuje agresivita jedinců vůči zástupcům poddruhu Homo sapiens santaclausi. Podporuje tak teritorialitu poddruhu Homo sapiens jerussalemensis. Tato akce je vysvětlována přítomností specifického receptoru pro unikátní látku v moči Homo sapiens jerussalemensis.

Význam a ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Nově popsaný poddruh je podle některých odborníků součástí mezidruhové sociální a genetické sítě, ve které probíhá nejen přenos informací, ale také potravin. Navzdory neupiratelné inteligenci a unikátním sexuálním strategiím je tento druh kriticky ohrožen. V minulosti byli podniknuty určité kroky k jeho záchraně, například vysazením na nová stanoviště. Toto opatření se ukázalo jako velice efektivní, avšak skutečné nezkreslené výsledky potvrdí až čas a specializovaná skupina vědců.

Zdroje[editovat | editovat zdroj]