Wikipedista:Okurkovy salat/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zdeněk Kirschner byl český matematický lingvista, narozen 15.ledna 1924 - 24.prosince 2008.

ŽIVOT

Zdeněk Kirschner se roku 1970 připojil k výzkumníkům Pražské skupiny počítačové lingvistiky po tom, co se vrátil z delšího pobytu v Tanzanii, kde se mimo jiné angažoval ve vzdělávání bojovníků za svodobu Mosambiku. Někteří členové vády i další reprezentanti jejich země jej pak přijeli navštívit do Prahy.

Přednášel také na vysoké škole. Byl vyloučen z komunistické strany za nesouhlas s obsazením ČSSR sovětskými vojáky. I přes to se mohl ucházet o místo na Karlově univerzitě, kde 20 let předtím získal doktorát. Musel se rozhodnout mezi dvěma variantami, a to připojit se ke skupině ústavu orientovaného na Ibero-americká studia, nebo přijmout pozvání do výzkumné skupiny známé jako Laboratoř algebraické lingvistiky. Tuto možnost si nakonec vybral. K této skupině se připojil ještě před svými politickými problémy. Jelikož byl vyloučen z komunistické strany, nebylo možné, aby byl uváděn jako autor, proto byly jeho příspěvky anonymní.

DÍLO

Automatische Textenbearbeitung představuje systematickou a podrobnou analýzu funkcí anglických předložek v různých kontextech, které dodnes mohou sloužit jako důležitý zdroj relevantních poznatků. Většina dalších Kirschnerových příspěvků se objevila v interních řadách, jmenovitě např. Explizite Beschreibung der Sprache und automatische Textbear s paralelním ruským titulem. První z příspěvků (opět anonymně zveřejněných) byl bohatý a mnohostranný slovník terminologie počítačové lingvistiky (Terminologisches Wörterbuch, 1975), který byl později publikován v Polsku v obohacené podobě od K. Polanského (1985). Nicméně původní verze vychází z anglických termínů, obsahuje ale také ekvivalenty ve francouzštině, němčině, ruštině a češtině. Později se Kirschner soustředil na problematiku anglicko-českého strojového překladu a vyvinul úspěšný systém, založený na důmyslné analýze anglické morfologie a syntaxe, překonal obtíže spojené s absencí skloňování v angličtině, tj. s tím, že anglické slovní formy se často nedají identifikovat bez kontextu. Dalším velmi důležitým výsledkem Kirschnerovy práce je způsob vyhledávání informací: Jeho systém MOSAIC byl navržen pro automatickou extrakci významných pojmů z českých textů, založených na bohatosti jazyka v morfematickém zakončení a derivačních sufixech. Pracoval na tomto přístupu, který se snažil aplikovat i v němčině, spolu s P. Pognanem (Paříž), ovšem tato práce nebyla nakonec možná pro podezření, že by důležité informace mohly uniknout na západ.


Osobnost Kirschner byl velkou osobností s pevnou morálkou a měl velký vliv na ostatní kolegy. Vychoval několik svých následovníků, kteří s ním sdíleli jeho nadšení ke zpracování přirozeného jazyka, ať už strojovým překladem nebo získáváním informací z plných textů. Když dosáhl 65 let mohl spolupracovat se svojí výzkumnou skupinou pouze jako specialista v důchodu. Zemřel na Štědrý večer roku 2008, tři týdny před svými 85. narozeninami.

SEZNAM DĚL

EBSAT: Explizite Beschreibung der Sprache und automatische Textbearbeitung, Mate-maticko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy, Prague

Kirschner Z (1975):Terminologisches Wörterbuch. EBSAT 1.

Kirschner Z. (1982): A dependency-based analysis of English for the purpose of machine translation. EBSAT 9.

Kirschner Z. (1983): MOSAIC–Amethodofautomaticextractionofsignificanttermsfrom texts. EBSAT 10.

Kirschner Z. (1984): On a dependency analysis of English for automatic translation. In: P. Sgall (ed.): Contributions to functional syntax, semantics and language compre-hension, Prague:Academia, 335–358.

Kirschner Z. (1987): APAC 3-2: An English-to-Czech machine translation system. EBSAT

Kirschner Z. i Buraneva E. (1976): Ob odnom sposobe avtomatičeskogo indeksirovanija. Naučno-techničeskaja informacija, Serija 2, 9,Moskva.

ZDROJ

https://www.semanticscholar.org/paper/Zdenek-Kirschner-died-Sgall/7f7818cc39fefd797bae91d8bfefb54f0742feaf/pdf

https://ufal.mff.cuni.cz/pbml/92/note-pbml92-sgall-kirschner.pdf