Přeskočit na obsah

Wikipedista:Mattesák/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Branci Námořní pěchoty USA při základním výcviku

Základní vojenský výcvik (slangově nazývaný přijímač[1][2][3]) je úvodní výcvik, kterým prochází nově odvedení či naverbovaní příslušníci ozbrojených sil. Úkolem základního výcviku je naučit rekruty základní znalosti a dovednosti nutné pro výkon vojenské služby. Jedná se zpravidla o intenzivní výcvik, fyzicky a psychicky náročný, po jehož absolvování se z civilisty stává voják, obvykle po složení vojenské přísahy.

Průběh výcviku

[editovat | editovat zdroj]

Základní vojenský výcvik je intenzivní program trvající několik týdnů či měsíců, zaměřený na přípravu nově přijatých vojáků na život v ozbrojených silách. Cílem výcviku je naučit vojáky dodržovat základní vojenské řády, efektivně používat zbraně, pohybovat se na bojišti, poskytovat první pomoc a orientovat se v terénu. Kromě praktických dovedností se vojáci seznámí se svými právy a povinnostmi, pravidly bezpečnosti, a způsoby komunikace, což vše přispívá k jejich resocializaci do vojenské kultury. V rámci výcviku se potlačuje jejich individualita, aby se přizpůsobili vojenským normám a pracovním týmům, a zkušenosti ze stresových situací a kolektivního trestání posilují jejich schopnost fungovat jako jednotka. Po absolvování výcviku absolvují vojáci slavnostní ceremoniál, který potvrzuje jejich přijetí do služby a umožňuje jim postoupit k dalšímu školení.

Příklady

[editovat | editovat zdroj]

Česká republika

[editovat | editovat zdroj]

V ozbrojených silách České republiky se základní výcvik oficiálně nazývá kurz základní přípravy. Kurzů je několik typů, které se liší svou délkou i obsahem:[4]

Typ kurzu Délka
výcvikových dní výcvikových hodin
Základní příprava 31 240
Základní příprava studentů Univerzity obrany 31 240
Základní příprava – aktivní zálohy 22 240
Základní příprava – dobrovolné vojenské cvičení 22 240
Základní příprava – specialista aktivní zálohy 11 120

Spojené státy americké

[editovat | editovat zdroj]

V ozbrojených silách Spojených států amerických se pro základní výcvik používá označení military recruit training, případně basic training nebo boot camp. V každé ze složek ozbrojených sil je oficiální název základního kurzu jiný, stejně jako délka:[5]

Složka Název kurzu Délka
Armáda Basic combat training 10 týdnů
Námořnictvo Recruit training 10 týdnů
Námořní pěchota Recruit training 13 týdnů
Pobřežní stráž Recruit training 8 týdnů
Letectvo Basic military training 7,5 týdne
Vesmírné síly Basic military training 7,5 týdne
  1. ZAHRADNICKÁ, Eva. Vojačkou za šest týdnů. Exkluzivní reportáž z armádního výcvikového střediska. iDNES.cz [online]. 2018-05-06 [cit. 2024-08-11]. Dostupné online. 
  2. DRDA, Adam. Čím byla Československá lidová armáda? Příběhy těch, kdo museli přetrpět povinnou vojenskou službu v ČSSR. Český rozhlas Plus [online]. Český rozhlas, 2023-01-30 [cit. 2024-08-11]. Dostupné online. 
  3. Provedu! Přijímač [online]. Ministerstvo obran České republiky [cit. 2024-08-11]. Dostupné online. 
  4. Typy kurzů základní přípravy [online]. Velitelství výcviku – Vojenská akademie [cit. 2024-08-11]. Dostupné online. 
  5. Boot Camp — Today's Military. Todaysmilitary.com [online]. Ministerstvo obrany Spojených států amerických [cit. 2024-08-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]