Wikipedista:Mahdasasko/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Symfonie č. 3 (Bohuslav Martinů)[editovat | editovat zdroj]

Symfonie č. 3 (H 299) je třetí symfonií Bohuslava Martinů (1890–1959). Byla zkomponována mezi 2. květnem a 14. červnem roku 1944 na venkovském sídle v americkém státě Connecticut. Jedná se o třívětou symfonii, která je poslední symfonií Martinů vytvořenou v období druhé světové války. Hlavními tématy, jež dílo zpracovává, jsou smutek, stesk po rodině a vzdor.

Vznik díla[editovat | editovat zdroj]

Bohuslav Martinů potřeboval nutně odpočinek od uniformního prostředí rušného New Yorku, na které si v mnoha svých dopisech stěžoval. Odjel tedy se svou manželkou Charlottou do Ridgefieldu, kde hned druhý den po příjezdu začal psát třetí symfonii. Když ovšem v roku 1944 přišla zpráva o vylodění v Normandii, Martinů kvůli nastalé radosti nedokázal pokračovat v psaní díla. Po tří týdenním odpočinku 14. června provedl poslední úpravy a svou třetí symfonii dokončil.

Premiéra[editovat | editovat zdroj]

Slavnostní premiéra třetí symfonie B. Martinů se odehrála 12. června 1945 v Bostonu pod vedením blízkého přítele Bohuslava Martinů dirigenta Sergeje Alexandroviče Kusevického. Premiéra v podání Bostonského symfonického orchestru sklidila bouřlivé, neustávající ovace.

Charakteristika symfonie[editovat | editovat zdroj]

Symfonie jako ustálená cyklická hudební skladba se obvykle skládá ze čtyř vět, původně se však jednalo o třívětý celek. V případě třetí symfonie Bohuslava Martinů je tento původní tvar přísně dodržován. Věty ve třetí symfonii se uvádějí v následujícím pořadí: 1. Allegro poco moderato, 2. Largo, 3. Allegro – Andante. Martinů v těchto větách vytvořil až akademicky strohá provedení a využil pravidelných repríz. Martinů sám prohlásil, že při skládání 3. symfonie mu byla vzorem Beethovenova Eroica.

Muzikolog Jaroslav Mihule, autor monografie o Bohuslavu Martinů, popisuje úvod třetí symyfonie takto: Začíná ji úderným, patetickým nárazem, který má v sobě nahromaděnu utajenou sílu vpravdě sonátového tématu.[1]

Hlavní tóninou symfonie je skladateli méně užívaná tónina es moll. Hlavu tématu tvoří tóny es, ges, f, které v tomto konkrétním případě působí na posluchače bezútěšným dojmem.

K druhé a třetí větě symfonie se Jaroslav Mihule vyjadřuje takto: Volnou větu (Largo) pojal Martinů v duchu nehybné barokní fantazie, jejíž polyfonní názvuky dodávají myšlenkám velebnou vážnost a filozofický klid. Dramatický rozlet závěrečného Allegra pak vyúsťuje jedinečnou katarzí, korunující celou třívětou formu.[1]

Martinů ve své třetí symfonii vzdal poctu Antonínu Dvořákovi, když v posledních několika taktech citoval ústřední motiv z Dvořákova Requiem.

Odlkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b MIHULE, Jaroslav. Martinů : osud skladatele. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2002. 626 s. ISBN 80-246-0426-4. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]