Wikipedista:Kodoub/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Kodoub/Pískoviště (rozcestník).
Ing. Jiří Kadeřávek
zakladatel Pirátů
Úřadující
Ve funkci od:
19. duben 2009
1. místopředseda Pirátů
Ve funkci:
28. června 2009 [1] – 24. října 2009
Předchůdcesubjekt vznikl
Stranická příslušnost
ČlenstvíPiráti (od 2009)

NarozeníBrno
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Děti5
SídloBrno
Alma materFakulta elektrotechnická Vysokého učení technického v Brně
Zaměstnáníprogramátor, analytik, manažer
ProfeseIT, politik
Chybí svobodný obrázek.

Jiří Kadeřávek (* 23. srpna 1970 Brno) je český aktivista, softwarový vývojář, manažer, podnikatel, politik a zakladatel České pirátské strany.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jiří Kadeřávek se narodil v roce 1970 v Brně - Žabovřeskách. Je otcem 5 dětí. Maturoval v roce 1988 a posléze absolvoval elektrotechnickou fakultu Vysokého učení technického v Brně, obor mikroelektronika, zakončenou udělením titulu inženýr v roce 1993. Je profesí programátor, analytik a manažer.

Během sametové revoluce se aktivně účastnil studentských protestů. Svolal a jako jeden z prvních studentů se zapojil do okupační stávky elektrotechnické fakulty VUT v Brně, kde zřídil publikační pracoviště pro šíření revolučních materiálů.

V roce 1998 založil společnost WebStep, s.r.o. poskytující softwarové služby finančnímu průmyslu a zaměřující se na implementaci open-source technologií v prostředí malých a středních firem. Občas přispívá pro internetový deník Britské listy.

V dubnu 2009 zakládá výzvou na portále ABCLinuxu.cz Českou pirátskou stranu. Jako zakladatel a spolutvůrce programových cílů a stanov strany postupně působil v přípravném výboru, jako místopředseda strany, předseda rozhodčí komise, jako člen odborů strany, vedoucí technického a vedoucí finančního odboru, člen republikového výboru a předseda krajského sdružení Jihomoravského kraje. Na počátku fungování strany byl taktéž autorem, zakladatelem, implementátorem a správcem stranických IT systémů, mj. stále aktivně užívaného pirátského fóra.

Názory[editovat | editovat zdroj]

Své politické hodnoty a priority včlenil jako spoluautor do prvních stanov jím založené České pirátské strany. Na 2. Celostátním fóru České pirátské strany v Brně pozici strany charakterizoval takto:

Scházíme se, abychom dále rozvinuli myšlenkový směr, který se aktualizoval v prostředí svobodné komunikace na Internetu. Směr zdůrazňující svobodu komunikačního prostředí, informací a vzdělání jako nutnou podmínku pro liberální demokracii a pro zachování úcty, respektu a férovosti ve společnosti. Scházíme se v úctě k tradicím moderní demokracie, ke společně sdíleným liberálním hodnotám a pravidlům. Jsme strážci svobodného kyberprostoru, zdůrazňujeme demokratický, korektností nesvázaný dialog, raději ostrou diskusi a z ní vycházející porozumění před represí a vynuceným respektem k autoritám. Představujeme politickou avantgardu digitálního věku, pokračování idejí americké a francouzské revoluce. Přivítáme kohokoliv, kdo je ochoten s námi diskutovat a podílet se na dalším růstu našeho myšlenkového hnutí.

Politické působení[editovat | editovat zdroj]

  • 20.11.1989 svolává stávkový výbor FE VUT v Brně a zřizuje publikační pracoviště pro produkci revolučních materiálů (Dva tisíce slov, Několik vět, aj.)
  • V roce 1999 se účastní demonstrací proti opoziční smlouvě ODS a ČSSD Děkujeme, odejděte
  • Na přelomu tisíciletí se účastní a vystupuje na demonstracích proti krokům SPT Telecom
  • Mezi lety 2004 a 2013 je politicky aktivní na portále uživatelů open-source ABCLinuxu
  • 19.4.2009 publikuje na portále ABCLinuxu výzvu k založení České pirátské strany.
  • 21.4.2009 zakládá fórum, hlavní komunikační nástroj České pirátské strany
  • Po ustavujícím sjezdu České pirátské strany se na půl roku stává jejím 1. místopředsedou.
  • V České pirátské straně zastává postupně pozice 1. místopředsedy, člena rozhodčí komise, vedoucího technického odboru, prozatimního člena finančního výboru, člena republikového výboru, předsedy jihomoravského krajského sdružení, aj. a to až do roku 2012, kdy se z politiky na 5 let stahuje.
  • V roce 2017 se postupně do stranické politiky vrací, stává se za Českou pirátskou stranu členem několika komisí Rady JmK a Rady města Brna.
  • V roce 2019 je v primárních volbách Jihomoravského krajského sdružení České pirátské strany zvolen v primárních volbách jako kandidát na senátora ve volebním obvodě č. 60 Brno-město pro volby 2020 a kandidátem Jihomoravského krajského sdružení pro krajské volby v roce 2020.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  1. Zápis z Ustavujícího fóra ČPS [online]. Česká pirátská strana [cit. 2013-12-21]. Dostupné online.