Přeskočit na obsah

Wikipedista:Ja.fleischmannova80/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pavla Urbášková[editovat | editovat zdroj]

RNDr. Pavla Urbášková, CSc.
Rodné jménoJančová
Narození24.11.1943
v Ostravě
Alma materPřírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity
Povolánímikrobioložka
Chybí svobodný obrázek.

Pavla Urbášková (* 24.11.1943 v Ostravě) je významná česká mikrobioložka, zabývající se především problematikou bakteriální rezistence k antimikrobním látkám.

Dětství a mládí[editovat | editovat zdroj]

Dětství a mládí strávila Pavla Urbášková v Ostravě, nejprve v Mariánských Horách, po roce 1957 v Ostravě Porubě.

Vzdělání a profesní dráha[editovat | editovat zdroj]

Po absolvování gymnázia (maturita 1960) vystudovala Přírodovědeckou fakultu Univerzity J. E. Purkyně v Brně (dnes Masarykova univerzita). V roce 1976 získala na Masarykově univerzitě doktorát přírodních věd (RNDr.) a v roce 1984 složila Specializační zkoušku v Institutu postgraduálního vzdělávání v Praze. Titul kandidáta biologických věd (CSc.) obhájila v roce 1989 v Mikrobiologickém ústavu ČSAV. [1]

Své první pracovní zkušenosti získala v antibiotickém středisku na Oddělení mikrobiologie KHS v Ostravě. V roce 1986 přešla do Centra epidemiologie a mikrobiologie SZÚ (tenkrát Institutu hygieny a epidemiologie) v Praze, kde působila jako dlouholetá vedoucí Národní referenční laboratoře pro antibiotika. V této instituci setrvala i dlouho po dosažení důchodového věku.

Velmi činná byla i jako pedagožka. V letech 1991 - 2004 učila na 3. lékařské fakultě UK. Dlouhodobě se věnovala specializačnímu vzdělání v rámci Katedry mikrobiologie Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví[1][2]. Za své více než dvacetileté působení ovlivnila celou generaci klinických mikrobiologů[3].

Specializace[editovat | editovat zdroj]

Pavla Urbášková se celoživotně věnovala problematice antimikrobiální rezistence. Koordinovala Národní antibiotický program, pracovala v Poradním sboru pro bakteriologii SZÚ. Byla výraznou členkou Subkomise pro antibiotickou politiku ČLS JEP a Poradní skupiny pro antiinfektiva SÚKL.[1]

Ze své funkce vedoucí NRL pro antibiotika se zásadním způsobem zasadila o standardizaci vyšetřování citlivosti bakterií k antimikrobním látkám. Úzce spolupracovala s European Committee on Antibiotic Susceptibility Testing (EUCAST), celoevropskou institucí, která vydává doporučení jak spolehlivě testovat citlivost k antimikrobním látkám. Její překlady dokumentů EUCAST zpřístupnily tuto metodiku pro široké využití v rutinní lékařské mikrobiologii.

Iniciovala zapojení České republiky do projektu EARSS - European Antimicrobial Resistance Surveillance System, nyní EARS-Net [1], v rámci kterého se na celoevropské úrovni sleduje rezistence invazivních kmenů významných bakteriálních patogenů.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

V roce 2013 jí Československá společnost mikrobiologická udělila své nejvyšší vyznamenání, Patočkovu medaili[4]. Ve stejném roce obdržela i Čestnou medaili České lékařské společnosti za celoživotní dílo v oblasti mikrobiologie. Letos jí byla na návrh Společnosti pro epidemiologii a mikrobiologii[5] uděleno jedno z nejvyšších vyznamenání, Zlatá pamětní medaile ČLS JEP[6].

Publikační činnost[editovat | editovat zdroj]

Je autorkou nebo spoluautorkou řady článků v odborných časopisech[7] a knih, mimo jiné Antibiotická politika a prevence infekcí v nemocnici (Jindrák a kol., 2014, Mladá fronta, ISBN 978-80-204-2815-8) a Obecná a klinická mikrobiologie (Kolářová a kol., 2020, Galén, ISBN 978-80-7492-477-4).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d PETRÁŠ, Petr; MACKOVÁ, Barbora. Blahopřání k významnému životnímu jubileu RNDr. Pavly Urbáškové, CSc.. Zprávy CEM. Roč. 22, čís. 11, s. 377. 
  2. https://www.ipvz.cz/o-ipvz/kontakty/pedagogicka-pracoviste/mikrobiologie/informace-o-pracovisti-u-prilezitosti-65-let-zalozeni-ipvz
  3. https://vitalplus.org/ceske-mozky/
  4. Ocenění udělovaná ČSSM | Československá společnost mikrobiologická. www.cssm.info [online]. [cit. 2023-11-23]. Dostupné online. 
  5. file:///C:/Users/Simeckova/Downloads/seznam_2013_4q.pdf
  6. https://www.sem-cls.cz/dokumenty/SEM_03_2023.pdf
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=urbaskova+p&filter=simsearch1.fha&sort=date