Wikipedista:FreedomCzech/Tanismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tanismus (z ruského „tan“ = „zeman“) je název novodobé politické ideologie ukotvující se mimo jiné v České Republice, v Rusku a na Madagaskaru. Své počátky a pevné zakotvení má v původním komunismu, ale na rozdíl od něj je výrazně rozšířen také o praktické využití fašistických taktik nebo korporativismu. Tanismus je velmi podobný "autoritarismu" a kreacionismu.

Definice[editovat | editovat zdroj]

Tanismus vede k podobnému schématu lidu vedeného jedním vůdcem, podobně jako v komunismu nebo fašismu či jiných totalitních režimech. Využívá k tomu důmyslné kombinace promyšlené manipulace s obyvatelstvem za pomocí médií, vytvářením hybridních konfliktů mezi obyvatelstvem k udržení moci a popularity, postupná přeměna státu na "korporaci", postupné upírání svobody slova, osobních práv. V tanismu je podobně jako ve fašismu také využíváno podněcování k nenávisti k minoritním skupinám obyvatelstva a přebírání kontroly nad policií či armádou jedním člověkem za následného využívání ozbrojených složek k prezentaci a prosazování osobních názorů. Podobně jako v komunismu je proklamována "rovnost mezi lidmi", které ovšem chtějí vůdci režimu postupně dosáhnout likvidací "malého podnikatelského sektoru" tzv. živnostníků, ale podobně jako v komunismu je tato činost více než dobrou vůlí hnáno touhou po osobním zisku a vytvářením elitních skupin, mnohem více oddělených od "spodních skupin obyvatelstva".

Dále podobně jako u komunismu či fašismu, i v tanismu je typická ilegalizace proti-režimových názorů a překrucování historických událostí tak, aby byly v souladu se směřováním Tanistického státu.

Důležité znaky[editovat | editovat zdroj]

  • Vládne jeden člověk nebo malá skupina osob.
  • Existuje kontrola názorů obyvatel.
  • Výrazné prvky policejního státu.
  • Úzké napojení na komunistické režimy.
  • Je možná existence odlišných politických postojů - ty ale nemají příliš velký vliv.

Související články[editovat | editovat zdroj]