Wikipedista:Benos Benn/Altiero Spinelli

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wikipedista:Benos Benn/Altiero Spinelli
Chybí svobodný obrázek.

Altiero Spinelli (31. srpna 1907, Řím23. května 1986, Řím) byl italský politik a Evropský federalista. Stál za založením Evropského Federalistického hnutí v Miláně.

Život[editovat | editovat zdroj]

Spinelli se narodil v Římě do socialistické rodiny, již v mládí vstoupil do komunistické strany a projevoval se jako antifašista, díky čemuž byl vězněn pod nadvládou tehdejšího fašistického režimu ve věznicích po celé Itálii. Poslední z nich byla věznice ve Ventotene, kde byl vězněn několik let spolu se stovkami dalších odpůrců fašistického režimu,[1] mezi lety 1940-1941 sepsal spolu s Ernesto Rossim dokument, jež vyzývá ke sjednocení Evropy ve Federálním smyslu, později známý jako Manifest z Ventotene, ke kterému se po celou dobu své pozdější kariéry odvolával a obhajoval ho.[2]

Po skončení války hrál klíčovou roli v začátcích Evropské integrace, když se suverénní státy Evropy spojovaly a navazovali mezi sebou pouta, jakožto propagátor federalismu, ale i kriticky myslící advokát. Šest let byl členem Evropské komise (1970-1976) a později členem prvního zvoleného Evropského parlamentu a to deset let až do jeho smrti. Na jeho počest byla pojmenována hlavní budova Evropského parlamentu v Bruselu.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HALLER, Max. European Integration as an Elite Process: The Failure of a Dream?. [s.l.]: Routledge, 2008. S. 102. 
  2. Altiero Spinelli – průkopníci EU | Evropská unie. european-union.europa.eu [online]. [cit. 2023-12-06]. Dostupné online. 
  3. eucrim - The European Criminal Law Associations' Forum. [s.l.]: Max Planck Society for the Advancement of Science, 2016. 152 s. ISBN 1862-6947. S. 150, 151. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]