Wikipedista:Štěpán Kašuba/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nihilismus[editovat | editovat zdroj]

Nihilismus (z latinského nihil, nic) je filosofická doktrína či filosofické stanovisko, které pouze popírá a odmítá – ať už možnost pravdivého poznání, (radikální skepse) platnost všech hodnot a autorit nebo existenci přirozeného smyslu života. Nejčastěji je prezentován ve formě existencialistického nihilismu, který předkládá myšlenku, že život nemá žádný objektivní smysl, cíl nebo skutečnou hodnotu. Etický nihilismus (také morální nihilismus nebo amoralismus) prosazuje názor, že neexistuje žádná vrozená morálka a uznávané morální zásady jsou tedy nepřirozené a abstraktní. Nihilismus může být také gnozeologický (epistemologický), ontologický nebo metafyzický. Tyto směry zastávají například stanovisko, že skutečné poznání není možné, nebo že nic jako realita doopravdy neexistuje.

Pojem je někdy užíván v souvislosti s anomií a popisuje všeobecný pocit beznaděje v reakci na uvědomění si bezcílnosti existence, který si může jednotlivec vybudovat při vědomí, že neexistují žádné závazné normy, pravidla nebo zákony. Některá hnutí, mimo jiné futurismus nebo dekonstrukce, byla historicky mnohými identifikována jako nihilistická.

Nihilismus může také sloužit k popsání různých časových období. Například Jean Baudrillard a další nazývali postmodernu nihilistickou epochou a někteří křesťanští teologové a církevní autority pak tvrdily, že postmoderna a také mnoho aspektů modernity podporuje odmítnutí teismu, a že takový odklon od teistické doktríny s sebou nese nárust nihilismu.

Nihilismus ve filosofii a jeho formy[editovat | editovat zdroj]

Slovo nihilismus bylo poprvé použito jako pojem teologický, a to jako označení svatého Augustina pro ty, kdo odmítají křesťanství a popírají Boží zjevení. Někteří scholastici (např. u Pierre Abélard) označují za nihilisty ty, kdo hlásali nesamostatnost Kristovy osoby a v návaznosti i to, že Kristus není individuum a je tedy nic.

Ve filosofii zavedl slovo Friedrich Heinrich Jacobi (Poselství Fichtovi, 1799). Nihilismus má ve filosofii mnoho definic, které popisují více či méně nezávislá filosofická stanoviska. Následující rozdělení popisuje některé z význačných forem nihilismu.

Metafyzický nihilismus[editovat | editovat zdroj]

Metafyzický nihilismus je filosofická teorie, která stanovuje, že pevné objekty a fyzikální konstrukty neexistují v tzv. možném světě a jestliže existují možné světy obsahující nějaké konkrétní objekty, pak existuje nejméně jeden, který obsahuje pouze objekty abstraktní.

Extrémní metafyzický nihilismus je obecně definován jako přesvědčení, že nic neexistuje jako pevná součást soběstačného, uzavřeného světa. The American Heritage Medical Dictionary definuje jednu z forem nihilismu jako „extrémní skepticismus, který popírá veškerou existenci.“ Podobný skepticismus týkající se skutečného světa můžeme najít v solipsismu. Nicméně, navzdory skutečnosti, že oba směry popírají jistotu skutečné existence objektů, nihilisté zároveň popírají existenci vlastního „já“, která je ale pro solipsismus zásadní. Obě tyto pozice jsou považovány za formy antirealismu.

Gnozeologický nihilismus

Gnozeologický (epistemologický) nihilismus je jednou z forem skepticismu, kde je veškeré poznání nepravdivé, nebo je nemožné jeho pravdivost jakkoli dokázat.

Mereologický nihilismus

Existencialistický nihilismus

Existencialistický nihilismus je přesvědčení, že život nemá žádný skutečný smysl nebo hodnotu. V porovnání s vesmírem jsou život jednotlivce, ale i existence celého lidského druhu nepodstatné, bez hlubšího smyslu a vzhledem ke konečnosti exitence i bez možnosti jakékoli změny. Bezvýznamnost života ve velkém měřítku rozebírá filozofická škola existencialismu.

Etický nihilismus

Etický nihilismus je metaetický názor, že morálka není přirozenou součástí objektivní reality a žádné jednání tedy není lepší než jiné. Morální nihilisté by například čin vraždy, ať už z jakéhokoli důvodu, nepovažovali za nezbytně špatný nebo správný.

Jiní nihilisté by mohli argumentovat, že neexistuje nic jako smrtelnost, a i kdyby existovala, šlo by pouze o umělý lidský konstrukt. 

Politický nihilismus

Politický nihilismus je větev nihilismu, která zastává charakteristické nihilistické odmítnutí neracionálních a neprokázaných tvrzení. V tomto případě jde o odmítnutí nezbytnosti základních sociálních a politických struktur jako jsou vláda, rodina či právo. Významnou analýzu politického nihilismu představil Leo Strauss.