Wikipedista:Čechla/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxOrnithoptera priamus
alternativní popis obrázku chybí
Ornithoptera priamus
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenšestinozí (Hexapoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádmotýli (Lepidoptera)
Čeleďotakárkovití (Papilionidae)
Rodotakárek (Papilio)
Binomické jméno
Ornithoptera priamus
Linné, 1758

Ornithoptera priamus

Ornithoptera priamus je velký zelený ptákokřídlec. Motýl se vyskytuje v Nové Guiney, je rozšířený také v centrální části souostroví Jižní Moluky, Šalamounových ostrovech a severovýchodní Austrálii.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Název motýla Ornithoptera priamus pochází z řecké mytologie. Priamos byl král starověkkého města Tróje během trojské války.

Popis[editovat | editovat zdroj]

U motýla ornithoptera priamus se vyskytuje pohlavní dimorfismus .

Samec[editovat | editovat zdroj]

Horní strana předních křídel je sametově černá. Na křídlech jsou dva zelené pruhy. Spodní strana předních křídel je černá s řetězcem modravých a zelených míst.

Zadní křídla jsou zelená. Na hraně křídla je řetězec žlutozlatých skvrn a řetězec černých skvrn. Okraj zadního křídla je černý.

Spodní strana je tmavě zelená nebo namodralá. Žlutozlaté skvrny jsou průhledné. Žíly jsou částečně černé a okraj křídla je rovněž černý. Na vnějším okraji se nachází řetězec černých skvrn.

Tělo motýla je žluté. Hlava a hrudník mají černou barvu. Spodní strana hrudníku má červenou "srst".

Samice[editovat | editovat zdroj]

Samice je větší než samec. Základní barva samice je tmavě hnědá. Na předních křídlech je řetězec bílých skvrn. Na zadních křídlech je řetězec větších bílých skvrn s tmavými středy. Spodní strana je velmi podobná svršku.

Housenky[editovat | editovat zdroj]

Housenky prvního instaru jsou při líhnutí vínově červené. Brzy zčernají nebo ztmavnou. Housenky mají na sobě měkké trny s tuhými konci.

Kukla[editovat | editovat zdroj]

Kukla je žlutozelená nebo hnědá a je poseta našedlými žilkami jako na listu . Může mít na hřbetu světlou skvrnu. Na břiše má osm párů ostrých hřbetních výrůstků směrovaných do strany.