Wikipedie:Senioři píší Wikipedii/Metodika/Začátečníci/2. lekce/Scénář pro lektora

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Scénář k druhé lekci začátečnického kurzu (určeno pro lektora)[editovat | editovat zdroj]

Před lekcí...[editovat | editovat zdroj]

Pokud nemají vaši účastníci k dispozici brožuru, bude potřeba na tuto lekci vytisknout velké množství materiálů, připravte se proto včas. Připravte si novou prezenční listinu, stačí se sloupci Jméno a Podpis. Pokud ale někteří účastníci během první lekce nějaké údaje nedoplnili (např. proto, že se nestihli zaregistrovat nebo napsali svůj e-mail nečitelně), nechte tam i tyto kolonky (nebo dotyčné vyzvěte osobně).

Před samotnou lekcí pošlete všem účastníkům tzv. Uvítání na jejich diskusní stránku. Můžete to udělat hned po skončení první lekce, někdy vás v tom i předběhnou jiní wikipedisté, kteří si všimnou aktivity nově založeného účtu a přivítají ho. Důležité je, aby všichni účastníci před druhou lekcí měli uvítání na své diskusní stránce. Dělá se to takto:

  • běžte na tuto stránku, vyplňte uživatelské jméno jednoho účastníka a klikněte na Zobrazit
  • pod nadpisem Příspěvky uživatele vidíte jeho jméno (červeně) a vedle něj červený odkaz Diskuse. Na ten klikněte. (Pokud je odkaz modrý, někdo už pravděpodobně účastníka přivítal, kliknutím si zobrazíte, co za zprávu mu někdo napsal.)
  • otevře se vám editační okno, do něj vložte tento řetězec textu:
== Uvítání ==
{{subst:Vítejte}}
Vítám Vás na kurzu pro začátečníky a přeji, ať se Vám práce s Wikipedií líbí. --~~~~
  • větu „Vítám Vás na...“ si samozřejmě můžete podle sebe přizpůsobit, vytvořit ji třeba i více osobní apod.
  • pod editačním oknem vyplňte políčko Shrnutí editace, napište do něj jednoduše „Uvítání“
  • klikněte vlevo dole na modré tlačítko Zveřejnit stránku
  • tím jste účastníka „po wikipedisticku“ uvítali, tj. vložili mu na diskusní stránku tzv. šablonu, kde najde různé užitečné odkazy
  • nyní se můžete vrátit k prvnímu bodu a poslat uvítání dalšímu účastníkovi

Co dělat, když přijde nováček?[editovat | editovat zdroj]

Často se stane, že na druhou lekci přijde někdo úplně nový. Pokud je místo, je možné takového člověka přijmout, ztráta první lekce se dá ještě dohnat. Je ale důležité být na to připraven a jednat pohotově, jinak budou ostatní účastníci frustrovaní, že se místo jim zdlouhavě věnujete někomu jinému. Musíte s sebou mít všechny materiály z první lekce, které dotyčnému dáte a necháte ho, ať si zkusí sám založit účet a udělat další kroky z první lekce. Můžete mu taky ukázat stránku s 1. lekcí, ať si ji prokliká.

Začínáme[editovat | editovat zdroj]

Na začátku si všichni společně otevřete prohlížeč, zadejte wikipedie.cz a přihlašte se. Zdůrazněte rozdíl mezi registrací a přihlašováním. Pokud se prohlížeč účastníků ptá, jestli si má zapamatovat heslo, doporučte jim, ať na veřejných počítačích (třeba v knihovně) zapamatování nikdy neodsouhlasují, naopak doma ať ho klidně využijí. Po přihlášení rovnou začněte s novou látkou:

Vyhledávání[editovat | editovat zdroj]

Viz návod na str. 7. Vedle případů tam je dobré nějak aktivizovat účastníky: ať si chvíli vyhledávají sami nebo ať zkusí navrhnout nějaký článek, který je napadá. Taky může být příležitost vyhledat a ukázat nějaký zajímavý článek, např. o nějakém blízkém či aktuálním tématu (lze na tom ukázat šířku záběru či rychlost aktualizace Wikipedie).

Sledované stránky[editovat | editovat zdroj]

Viz návod na str. 8. Nechce účastníkům čas na to si do seznamu přidat několik článků dle vlastního výběru. Procvičí si tím navíc vyhledávání. Dobré je také ukázat účastníkům stránku Poslední změny a doporučit, ať si (klidně namátkou) mezi sledované přidají nějaký z tamních článků. To se hodí proto, že pak při kontrole sledovaných stránek aspoň nějakou stránku uvidí. Pokud by si pouze podle svého přidali několik článků, které dost možná nikdo v posledních 14 dnech neaktualizoval, tak by v přehledu sledovaných stránek neviděli nic.

Pískoviště[editovat | editovat zdroj]

Viz návod na str. 9. Pro práci na kurzu je pískoviště zásadní, takže je třeba, aby si ho všichni založili, ti absentující za domácí úkol.

Osobní stránka[editovat | editovat zdroj]

Viz návod na str. 10. Je možné přeskočit a zadat jen jako domácí úkol. Případně jenom ukázat a jít dál. Kdo stihne založit na lekci, tím lépe. Často ale účastníci budou chtít více času na to vymyslet, co tam vlastně napsat. Je dobré ukázat několik možných podob osobních stránek. Opět možné použít třeba Poslední změny a tam náhodně někoho vybrat, např. někoho ze zkušených patrolářů. Dobré je zdůraznit, že jak na pískoviště, tak na osobní stránku nepatří obsah chráněný autorskými právy a že osobní stránku je lepší udělat spíš minimalistickou a nevkládat tam vlastní rozsáhlý životopis.

Základní formátování[editovat | editovat zdroj]

Viz návod na str. 11.

Modré odkazy[editovat | editovat zdroj]

Viz návod na str. 12–13. Až si účastníci procvičí vkládání odkazů na svém pískovišti, je dobré, aby si to vyzkoušeli i naostro v článcích. Buď můžete účastníkům ukázat Kategorie:Údržba:Články k wikifikaci (tím si opět procvičí vyhledávání) a nechat je si nějaký článek vybrat a opravit, ale často narazíte na to, že jsou tam články, kde není moc zřejmé, jaké odkazy tam vlastně chybí. Tak je možné si připravit předem nějaký seznam článků, kde dopředu identifikujete slova s chybějícími odkazy. Jen je to poměrně pracné. Můžete prohledávat nově vzniklé články založené nováčky, dost možná tam nějaký článek potřebující odkazy najdete.

TIP: existuje poměrně velké množství článků o ulicích, zvláště pražských. Tyto ulice jsou často zmíněny v jiných článcích (o osobnostech, domech,...), ale velice často tam na ulici chybí odkaz (pisatele často nenapadne, že ulice má samostatný článek). Můžete tedy zkusit vyhledat název nějaké ulice a ve výsledcích dohledat články, kde odkaz na ulici chybí.