Wikipedie:Senioři píší Wikipedii/Návody/Mezijazykové odkazy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mezijazykové odkazy[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie existuje ve stovkách jazykových verzí, které jsou dostupné z adresy wikipedia.org. Na cizojazyčnou Wikipedii se ale nejčastěji dostanete přes českou Wikipedii, kde u každého hesla máte v levém menu tzv. mezijazykové odkazy. Když proto vytvoříte úplně nový článek, je třeba do něj tyto mezijazykové odkazy umístit.

Propojení se nedělá přímo v nově založeném článku, ale v sesterském projektu Wikipedie, totiž na Wikidatech. Wikidata je databáze strukturovaných dat. Každý článek na Wikipedii tam má přiřazené určité číslo, tzv. položku (např. Q3234566), přičemž např. anglický článek Prague, německý článek Prag a český článek Praha sdílí stejné číslo (stejnou položku). A právě tím, že jsou vedeny pod společnou položkou, se vytváří ono propojení. Takže pokud chcete článek propojit s jinými jazyky, musíte ho zapsat do příslušné položky na Wikidatech.

Propojení tedy vytvoříte takto: Ve vašem nově založeném článku, po jeho zveřejnění, kliknete v levém menu Jazyky na Přidat odkazy. Vyskočí okno, do kterého zadáte jazyk, o kterém víte, že v něm odpovídající článek existuje (přičemž do políčka napište např. "en" či "English", a ne "angličtina", případně pište "ru" či "Русский", a ne "ruština"). A poté, když máte vyplněný jazyk, do druhého políčka napište název onoho článku (v daném jazyce). Potvrďte kliknutím na "Propojit se stránkou". Tím se do dané Wikidata položky připíše i český článek a v menu vlevo budou viditelné odkazy na další jazykové verze.

Můžete si taky přečíst stránku s nápovědou.