Wikipedie:Popiš památku/Pravidla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Info Často kladené dotazy Příklady Seznam Literatura Pravidla Ceny Výsledky soutěže O soutěži

Toto jsou pravidla 7. ročníku soutěže Popiš památku, který se koná od 15. ledna do 29. února 2024.

1. Soutěž
  • 1.1. Organizátorem soutěže je spolek Wikimedia Česká republika (dále jen „Organizátor“). Přípravu a průběh soutěže určuje osoba nebo osoby, které k tomu Organizátor pověří. Vyhodnocení soutěže zajišťuje tříčlenná porota.
2. Cíl
3. Účast
  • 3.1. Soutěže se může zúčastnit kterákoliv fyzická osoba, která je schopna tvorby textu podle pravidel, resp. doporučení Wikipedie (https://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Wikipedie:Z%C3%A1vazn%C3%A1_pravidla) v českém jazyce na úrovni rodilého mluvčího, resp. úrovni, která umožní tvorbu kvalitního (tj. po obsahové a jazykové stránce), srozumitelného a souvislého textu (dále jen „Smysluplný text“). Porota soutěže si vyhrazuje právo vyloučit příspěvky, které jsou zjevně chybné, nesrozumitelné z jazykového nebo stylistického hlediska, netýkají se kulturních památek v České republice nebo mezinárodních památek dle zvláštního seznamu nebo jakýmkoliv způsobem narušují soutěž.
  • 3.2. Podmínkou účasti je, že účastník má založen, nebo si založí svůj vlastní uživatelský účet na české verzi projektu Wikipedie (cs.wikipedia.org), uvede na sebe kontakt (například e-mail v rozhraní Wikipedie nebo na své uživatelské stránce – může ale zvolit i jiný použitelný kontakt). Zveřejnění občanské identity (jméno, příjmení) není podmínkou účasti v soutěži.
  • 3.3. Účastníci se do soutěže přihlásí skrze tzv. rozhraní Fountain v příslušném editatonu: https://fountain.toolforge.org/editathons/pop2024
  • 3.4. Pro potřeby vyhodnocení soutěže porota zajišťuje dohledání všech příspěvků (tj. jednotlivých článků) účastníka soutěže.
  • 3.5. Soutěž se koná v době od 15. ledna 2024 do 29. února (včetně) 2024 SEČ tak, jak je uvedeno na stránce nástroje editatonu fountain.
4. Podmínky získání cen
  • 4.1. Pokud je účastník soutěže porotou navržen na získání ceny, porota jej o tom prostřednictvím poskytnuté e-mailové adresy informuje a až v tomto okamžiku požádá účastníka o poskytnutí jeho osobních identifikačních údajů (celé jméno, korespondenční adresa v České republice nebo Slovenské republiky) a dále o poskytnutí souhlasu se zpracováním sdělených údajů.
  • 4.3. Pokud se nepodaří účastníka soutěže kontaktovat (tj. neuvedl na sebe kontakt, uvedl chybný kontakt, či nezareaguje minimálně 24 h před oficiálním předáváním cen) nebo účastník soutěže na požádání neposkytne všechny požadované údaje a souhlas podle odstavce 4.1, může být cena udělena jinému účastníku soutěže nebo může být neudělena.
  • 4.4. Porota smí osobní údaje poskytnuté na základě žádosti dle odstavce 4.1 uchovávat a použít pouze pro účely předání soutěžních cen. Zveřejnit z nich smí pouze jméno a přezdívku účastníka soutěže v rámci zveřejnění udělených cen. Na práva a povinnosti účastníka soutěže a Organizátora se ve vztahu ke zpracování těchto osobních údajů vztahují obecně závazné právní předpisy.
  • 4.5. Ceny v soutěži nesmí být uděleny členovi poroty ani osobám, které pověřil Organizátor realizací soutěže.
  • 4.6. Diskvalifikovat účastníka soutěže pro nesplnění podmínek lze pouze do vyhlášení cen, poté již nemůže být udělená cena odepřena ani odebrána.
  • 4.7. Účastník je diskvalifikován při závažném porušení pravidel Wikipedie, např. vědomým porušením autorských práv. Diskvalifikací účastník přestává být účasten soutěže a jeho příspěvky nebudou hodnoceny. V odůvodněných případech může být vyřazen pouze individuální článek a účastník vyřazen nebude.
  • 4.8. Provedení diskvalifikace a případné vyřazení individuálního článku ze soutěže přísluší soutěžní porotě. Ustanovení uvedená v bodě 4.7. se nevztahují na případ, kdy byla cena udělena na základě vědomě nepravdivého prohlášení účastníka soutěže.
  • 4.9. Organizátor si vyhrazuje právo neudělit některé nebo veškeré ceny dle uvážení, a především je neudělit v případě popsaném v bodu 7.5.
5. Porota
  • 5.1. Organizátor zřizuje za účelem realizace soutěže tříčlennou porotu dle odstavce 1.1, jejímž úkolem je zjistit, zda-li soutěžící a případní vítězové dodrželi pravidla soutěže, a soutěž vyhodnotit.
  • 5.2. Porotu jmenuje Organizátor a v roce 2024 ji tvoří OJJ, Jan Spousta a KKDAII. Organizátor si vyhrazuje právo složení poroty ze závažných důvodů v případě ohrožení průběhu soutěže změnit za jejího průběhu.
  • 5.3. O svém pracovním postupu rozhoduje porota dohodou.
6. Hodnocení
  • 6.1. Soutěžní příspěvky musí být v souladu s pravidly české verze Wikipedie.(https://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Wikipedie:Z%C3%A1vazn%C3%A1_pravidla) Je možno použít informace nebo překlady částí textů z ostatních jazykových verzí Wikipedie, nesmí to však být na úkor jazykové kvality ani kvality referencí (zdrojování informací externími zdroji mimo Wikipedii). Články, do kterých účastníci soutěže přispívají, musí být psány encyklopedickým stylem (https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Encyklopedick%C3%BD_styl) a nesmí být propagační nebo reklamní povahy. Soutěžní příspěvky musí být o kulturních památkách (nebo ekvivalentních v zahraničí), a to:
    • 6.1.a.: v České republice, a to jen o těch, které do zahájení soutěže neměly na Wikipedii svůj článek, a které splňují požadavky encyklopedické významnosti (https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Encyklopedick%C3%A1_v%C3%BDznamnost) Památné kameny, krucifixy nebo kaple – není-li možné dokázat jejich encyklopedickou významnost – nemohou být považovány za témata soutěže. Kulturní památky, které jsou předmětem soutěže, je možné dohledat v příslušných seznamech kulturních památek České republiky podle zákona České národní rady o památkové péči č. 20/1987 Sb. nebo v příslušných mapách.
    • 6.1.b.: Ostatních, tedy kulturních památek nebo jejich ekvivalentů mimo území České republiky, které jsou k dispozici na tomto seznamu a jeho podseznamech: https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Lists_of_European_monuments. Platná je podoba tohoto seznamu k okamžiku zahájení soutěže.
  • 6.2. Za příspěvky, které jsou do soutěže přihlášeny, bude soutěžní porota udělovat soutěžní body.
  • 6.3. Hodnocení soutěže bude pro 1. až 3. místo soutěže probíhat následující formou: Za každých 1000 bajtů Smysluplného textu bude udělen 1 soutěžní bod. Hodnoceny budou příspěvky v té podobě, ve které byly na Wikipedii uloženy. V souladu s bodem 6.2. těchto pravidel mohou být uplatněna i dodatečná hodnotící kritéria.
  • 6.4 Hodnocení soutěže bude pro nováčkovské místo soutěže probíhat následující formou: Za každých 1000 bajtů Smysluplného textu bude udělen 1 soutěžní bod, nováčkovská cena může být udělena pouze tomu účastníkovi soutěže, který se zaregistroval na Wikipedii nebo v jiném projektu nadace Wikimedia Foundation buď v době od 1. prosince 2023 nebo v průběhu soutěže (dále jen „Nováček“). Byl-li by na základě tohoto postupu vítěz shodný s vítězem na 1., 2.,nebo 3. místě soutěže, bude příslušná nováčkovská cena udělena dalšímu Nováčkovi v pořadí.
  • 6.4b Pro losované ceny bude Organizátor losovat dva z účastníků, který uvedenou cenu obdrží. Losování proběhne ze všech účastníků, kteří neobdrželi žádnou jinou cenu.
  • 6.5. Porota po skončení soutěže, nejdéle však do 60 dnů od jejího skončení, zveřejní žebříček účastníků soutěže podle počtu bodů, který je rozhodující pro udělení cen. Ceny budou uděleny prvním třem soutěžícím z uvedeného žebříčku, kteří dosáhli nejvyššího počtu bodů a prvnímu Nováčkovi, který dosáhl nejvyššího počtu bodů dle odst. 6.4.
  • 6.6. Předběžné výsledky hodnocení budou zveřejněny na stránce https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Popiš_památku/Výsledky_soutěže v dostatečném předstihu před předáním cen, aby mohly být podány případné námitky.
  • 6.7. Vzorové pořadí vítězů je tedy v následující podobě:
    • 1. místo – 1. účastník, který měl největší počet bajtů ve Smysluplném textu
    • 2. místo – 2. účastník, který měl druhý největší počet bajtů ve Smysluplném textu
    • 3. místo – 3. účastník, který měl třetí největší počet bajtů ve Smysluplném textu
    • 1. Nováček, který měl největší počet bajtů ve Smysluplném textu (není-li již ohodnocen na místech 1–3)
    • 2 Losované ceny, určené pro dva z účastníků, kteří byli vylosováni porotou.
  • 6.8. Pokud se na vítězném místě umístí dva účastníci, provede Porota dodatečnou kontrolu soutěžních příspěvků obou účastníků. Pokud i přesto bude výsledek nerozhodný, rozhodne v tomto případě losování o jejich pořadí, přičemž cenu pro vítěze získají vždy první tři účastníci, u nováčkovské ceny pouze jeden z nich vzhledem k letošnímu omezenému rozpočtu soutěže.
7. Ceny
  • 7.1. Ceny uděluje porota podle postupů uvedených v § 4 a 6.
  • 7.2. Ceny pro soutěž zajišťuje Organizátor.
  • 7.3. Ceny budou předány na akci, kterou připraví Organizátor.Pokud se účastník soutěže akce nezúčastní, může požádat o zaslání ceny na svou korespondenční adresu na území České nebo Slovenské republiky na náklady Organizátora soutěže. Ceny, které si výherci nepřevezmou do 31.května 2024, popřípadě do téhož data nepožádají o zaslání ceny v souladu s předchozí větou, propadají. Pokud nebude Organizátor schopen uskutečnit uvedenou akci, po dohodě s účastníky jim ceny zašle.
  • 7.4. Organizátor může pověřit partnera soutěže přípravou slavnostního vyhlášení soutěže.
  • 7.5. Organizátor může ceny neudělit v případě, pokud bude počet účastníků soutěže příliš nízký (méně než 5) a pokud bude v rámci soutěže napsáno méně než 50 článků.
  • 7.6. Pokud účastník veřejně prohlásí nebo jinak sdělí, že nemá o cenu zájem, ačkoliv by mu měla být udělena, ceny budou potom uděleny a) dle domluvy organizátorů s účastníkem soutěže nebo b) následujícím účastníkům v pořadí dle hodnocení. Toto lze uplatnit pouze u cen pro účastníky (1.–3. místo) a u cen pro nováčka, nikoliv však pro obě pořadí zároveň.
8. Komunikace
  • 8.1. Oficiální oznámení, zejména změny soutěžních pravidel a údajů v nich uvedených, rozhodnutí poroty a oficiální vyhlášení výsledků soutěže zveřejní Organizátor na stránce soutěže na české Wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Popiš_památku a jejích podstránkách. Další komunikace k soutěži, především popularizace soutěže, může proběhnout jinými kanály, kterými disponuje Organizátor, nebo partner soutěže.
9. Změny pravidel
  • 9.1. Tato pravidla nabývají účinnosti od 15. 1. 2024. Organizátor může pravidla po této době změnit pouze z prokazatelně závažných důvodů a musí přitom dbát na to, aby byla v rámci soutěže zachována spravedlnost.
  • 9.2. Organizátor nemůže po vyhlášení soutěže zkrátit ani prodloužit dobu pro přihlášení jednotlivých příspěvků do soutěže (tj. od kdy do kdy se „soutěží“).