Wikipedie:Popiš památku/O soutěži

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Info Často kladené dotazy Příklady Seznam Literatura Pravidla Ceny Výsledky soutěže O soutěži
Grafika prvního ročníku soutěže
Logo soutěže používané od třetího ročníku
Letos se koná již 7. ročník soutěže Popiš památku. Pojďme se podívat, co se událo v předchozích ročnících soutěže

V Často kladených dotazech je uvedeno, že inspirací pro tuto soutěž byla Wiki miluje památky, fotografická soutěž, která si za cíl kladla fotografovat všechny kulturní památky po celém světě. My v Česku jsme se do ní zapojili celkem třikrát (2012, 2013 a 2014). Díky tomu jsme získali přes dvacet tisíc krásných fotografií z českých luhů a hájů, které ale mnohdy neměly stoprocentní využití. Ukázalo se, že ty kulturní památky sice máme nafocené, ale nejsou na české Wikipedii o nich články. A to jsme chtěli změnit! Chtělo to editační soutěž!

  • Třetí ročník se uskutečnil opět v trvání jednoho měsíce, tedy od 15. ledna do 15. února 2020 a skončil obdobným výsledkem jako tomu bylo u ročníku prvního. Napsáno bylo 161 článků, zapojilo se 66 editorů a přidáno bylo celkem 919 kB textu. Nově jsme se rozhodli dát větší důraz na zapojení nováčků do soutěže a ocenili jsme nově registrované editory naší encyklopedie, kteří se do psaní článků o památkách pustili.
  • Čtvrtý ročník soutěže se uskutečnil od 15. ledna do 28. února (měsíc a půl). Poprvé jsme pro něj použili rozhraní Fountain, které bylo vyvinuto pro editatony. Rozloučili jsme se tím s nástěnkou, která se používá především pro vzdělávací akce a projekty spolupráce se školami. Celkem bylo napsáno 392 článků, zapojilo se 27 soutěžících. Poprvé jsme ukončili soutěžní ročník plichtou na prvním místě. Udělili jsme proto dvě první ceny těm wikipedistům, kteří získali shodný počet bodů. Neméně zajímavý byl souboj o druhé a třetí místo, který skončil nejtěsnějším možným výsledkem. Více v blogovém příspěvku ze zimy 2021
  • Pátý ročník probíhal opět od 15. ledna do 28. února 2022. Opět jsme použili rozhraní Fountain, které je pro soutěže dobře osvědčené. Vzniklo celkem 264 článků. O vývoji soutěže jsme informovali při startu, v jejím poločase a na konci. Novinkou pro obohacení soutěže bylo zahrnutí kulturních památek z nám blízkého Slovenska (ač tyto památky nemůžeme vizualizovat v mapě nebo v seznamu). Vzniklo tak i několik článků právě o nich, jako například Kaštel Burg v Povážském Podhradí nebo Kaštel v Betlanovcích. O soutěži také informoval podrobně Magazín Právo.
  • Šestý ročník se konal opět v tradičním čase a opět za pomoci rozhraní Fountain, které se osvědčilo. Zamýšleli jsme i možné nasazení Hashtag toolu, který je poměrně kvalitní, nicméně v případě chyby (např. uživatel zapomene ve shrnutí editace zapsat) není možnost opravy. 42 uživatelů napsalo celkem 272 článků. Při začátku soutěže byl připraven blogpost a vydána také tisková zpráva. Vznikl rovněž post i v průběhu soutěže a na jejím konci. O soutěži informoval i Český rozhlas a zlínské studio rovněž připravilo článek. Poprvé byly zařazeny mezinárodní památky a to podle vybraného seznamu. Díky tomu vznikla řada hesel např. o významných staveb ve Velké Británii i jinde. Vzrostla role překladů, především potom staveb, které jsou na jinojazyčných verzích Wikipedie velmi dobře zpracované.

I po šesti uplynulých ročnících soutěže pokračujeme v psaní článků o českých (i jiných) kulturních památkách. Spousta článků, které se během soutěže objevily, je krásných, podrobných a encyklopedii nádherným způsobem obohatily. Je jich celkem přes 1500. Všechny pomáhají např. návštěvníkům českých, moravských a slezských měst se dozvědět více o dané lokalitě, dějinách i lidech, kteří jsou s ní spojení. Doufáme proto, že i do budoucna pomůže soutěž Popiš památku obohacovat českou Wikipedii, ale i široké povědomí veřejnosti o kulturních památkách a jejich dědictví.