Wikipedie:Hvězda svobody

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O soutěži Tipy na články Dobré a Nejlepší články Porota Pravidla Výsledky
Logo soutěže
Pořadatel soutěže
Partner soutěže

Soutěž skončila 17. března 2020. Do soutěže se přihlásilo přes 40 účastníků, ale jen 4 z nich napsali kvalitní články. Nakonec jsme tedy nevyhlašovali pořadí a tyto autory jsme ocenili vouchery do nakladatelství Albatros. Původní zadání ,napsat Dobrý článek, nikdo nesplnil. Vyřadili jsme také několik přihlášených článků, protože nevyhovovaly pravidlům: články vznikly před začátkem soutěže.

Ocenění autoři:

Původní zadání soutěže[editovat | editovat zdroj]

Napište nebo zlepšete článek na Wikipedii na témata související s historií Československa/ Česka/ Slovenska po roce 1948 a získejte knížky, předplatné časopisu a unikátní wiki-odznaky. Témata nemusíte vymýšlet, vytipovali jsme je pro vás.

K příležitosti 30. výročí obnovy svobody a demokracie v Česku a na Slovensku otevírá Wikimedia Česká republika editační soutěž Hvězda svobody.

Autory tří nejlepších článků odměníme knihou od nakladatelství Albatros dle jejich výběru, knihou od ÚSTRu a ročním předplatným časopisu Paměť a dějiny. 5 nejlepších autorů získá unikátní wiki-vyznamenání. Oceníme i snahy wikipedistů-nováčků, ze kterých budeme losovat. Ti si budou moci vybrat knihu od ÚSTRu a aktuální číslo časopisu Paměť a dějiny.

A když nevyhrajete, nebo nezvládnete napsat skvělý článek? Nevadí – každá přidaná informace na Wikipedii se počítá!

Partnery soutěže jsou Ústav pro studium totalitních režimů, nakladatelství Albatros a velvyslanectví USA v Praze.


Základní informace[editovat | editovat zdroj]

  • Trvání soutěže: od 17. 7. 2019 - 17. 3. 2020. Ovšem, čím dříve začnete, tím máte větší šanci na úspěch. Napsat kvalitní článek vám může trvat poměrně dlouho.
  • Cíl soutěžících: Do konce soutěže napsat tzv. Dobrý nebo Nejlepší článek na téma související s Českem nebo Slovenskem. Speciálně zvýhodněno budou články spadající pod téma "Historie Československa/ Česka/ Slovenska po roce 1948" (více viz pravidla). Nováčci se snaží napsat prostě kvalitní článek z jejich pohledu (nemusí napsat Dobrý článek).
  • Porota: Dobré a Nejlepší články vzniklé během soutěže ohodnotí hlavní Porota složená ze členů ÚSTRu. 3 editory-nováčky vylosuje porota spolku Wikimedia ČR.
  • Vyhlášení výsledků: březen/duben 2020, předání cen: duben 2020.
  • Ceny: Autoři 3 článků s nejvíce body si budou moci vybrat libovolný titul z e-shopu nakladatelství Albatros (1. místo: knihu/y celkem do 600 Kč, 2. místo: knihu/y celkem do 500 Kč, 3. místo: knihu/y celkem do 400 Kč) a získají také publikace či předplatné časopisu Paměť a dějiny od ÚSTRu. 5 nejlepších autorů získá speciální wiki-vyznamenání "Hvězdu svobody". Věcné ceny obdrží i 3 vylosovaní editoři-nováčci (ti, kteří nedocílí Dobrého článku, ale ucházejícího článku dle poroty WM ČR).
  • Pořadatel: Soutěž pořádá spolek Wikimedia Česká republika.
  • Cílem soutěže je oslavit svobodu a demokracii, kterou jsme v roce 1989 nabyli, a hlavně přidat na Wikipedii další kvalitní články na související témata.

Jak soutěžit[editovat | editovat zdroj]

  1. Vyberte si libovolné téma z jakéhokoli oboru, které souvisí s Českem nebo Slovenskem, a které by si podle vás zasloužilo kvalitní článek na Wikipedii (předem si raději ověřte, jestli už na české Wikipedii dostatečně kvalitní článek neexistuje; v takovém případě je třeba psát o něčem jiném). Můžete využít Tipy na články, které vypracovaly Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a Wikimedia ČR. Pro zvýšení šance na výhru doporučujeme zvolit téma "Historie Československa/ Česka/ Slovenska po roce 1948" (blíže viz pravidla).
  2. Článek můžete napsat od nuly nebo významně rozšířit nějaký stávající.
  3. Pokud ještě nemáte na Wikipedii účet, založte si ho (návod a bližší informace nebo videonávod). Jen tak se můžete soutěže zúčastnit.
  4. Do soutěže se zaregistrujte přes tzv. Nástěnku. Klikněte na uvedený odkaz a v Nástěnce si přiřaďte vámi psaný/é článek/ky k vašemu jménu kliknutím na tlačítko Přiřadit článek sobě. Tak zajistíte, že vám ho někdo jiný nezabere. To učiňte předtím, než začnete na článku(cích) pracovat.
  5. Vaším cílem je do 17. 3. 2020 (včetně) napsat tzv. Dobrý článek nebo Nejlepší článek (Dobrý článek musí být k 17. 3. 2020 již aspoň 7 dní nepřetržitě na seznamu Dobrých článků, tj. nejpozději od 11. 3. 2020). Jak získat status Dobrého nebo Nejlepšího článku se dozvíte na podstránce Dobré a Nejlepší články. Cílem nováčků je pokusit se napsat kvalitní článek (nováčkem je uživatel, který ještě není na seznamu Prověřených uživatelů).
  6. Pokud se vám stane, že některý ze správců Wikipedie váš článek během vašeho snažení smaže, ozvěte se nám.
  7. Detailní pravidla soutěže najdete na záložce Pravidla.


    Čestná wiki-vyznamenání, která čekají na autory nejlepších článků:

Hodnocení a porota[editovat | editovat zdroj]

  • Výš uvedené soutěžní články nyní (18. 3.) putují k porotě, která je vyhodnotí.

Dotazy[editovat | editovat zdroj]

  • Není vám něco jasné? Našli jste nesrovnalost v pravidlech? Chcete probrat, jestli vámi zvolené téma vyhovuje soutěži? Napište nám na diskusní stránku soutěže nebo na mail (jakub.holzer@wikimedia.cz).
  • Pokud máte dotazy k editování, spoustu odpovědí najdete v odkazech níže. Můžete také přijít osobně na Wikiklub v Praze (každou středu od 17:00 v Městské knihovně), kde vám s editováním Wikipedie bezplatně a rádi poradíme!


Poděkování

Soutěž podpořili velvyslanectví USA v Praze v rámci programu Small Grants, nakladatelství Albatros (ceny) a ÚSTR (Tipy na články a ceny).

Užitečné odkazy[editovat | editovat zdroj]

V Kategorii:Wikipedie:Doporučení lze mezi jinými najít několik stěžejních zásad Wikipedie, které by měly vaše články určitě splňovat:

Různé návody pro psaní článků na Wikipedii:

Další odkazy[editovat | editovat zdroj]

Soutěž na Facebooku.

Nástěnka soutěže (účastníci, články atd).