Wikipedie:Článek týdne/2015/48

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Základní posádky Mezinárodní vesmírné stanice
obrázek
Soubor:ISS Expedition 2 crew.jpeg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Expedice 2: Jurij Usačov, Susan Helmsová a James Voss
anotace

Základní posádky Mezinárodní vesmírné stanice jsou několikačlenné týmy kosmonautů zajišťující trvalé obydlení stanice lidmi. Kosmonauti se střídají obvykle po šesti měsících, a to prostřednictvím lodí Sojuz a do roku 2011 i raketoplánů Space Shuttle. Kromě základních posádek na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) přilétají na krátkodobé pobyty také návštěvní posádky. Místa v základních posádkách si americká NASA a ruský Roskosmos dělí paritně. Z americké poloviny mají podle dvoustranných dohod NASA s japonskou, evropskou a kanadskou kosmickou agenturou nárok na 12,8 %, 8,3 % a 2,3 % také Japonci, Evropané a Kanaďané. První neamerický astronaut zařazený podle těchto dohod do posádky ISS byl Léopold EyhartsExpedici 16. Rusové přepustili své místo jiné agentuře pouze v případě německého astronauta ESA Thomase Reitera, zařazeného do Expedice 13.

Stanice byla během výstavby krátkodobě navštěvována už od 10. prosince 1998, trvale kosmonauti na ISS pobývají od 2. listopadu 2000. V prvním období osídlení (Expedice 1 až 6) byly sestavovány tříčlenné základní posádky výhradně z Rusů a Američanů. Zpočátku pocházel velitel z jedné země a oba další kosmonauti z druhé. Počínaje pátou expedicí bylo toto pravidlo opuštěno. V druhém období osídlení (Expedice 7 až 13), po přerušení letů raketoplánů Space Shuttle, početnost posádek klesla na dva kosmonauty, vždy jednoho Rusa a jednoho Američana. Počínaje Expedicí 13 na stanici pracovaly trojice kosmonautů a od Expedice 20 jsou posádky ISS šestičlenné, přičemž se kosmonauti střídají v šestiměsíčních intervalech po trojicích. Od června 2015 na ISS pobývá Expedice 44. Dosavadními třiačtyřiceti expedicemi prošlo 37 ruských a 46 amerických kosmonautů, dále osm Evropanů z ESA (tři Italové, dva Němci, Francouz, Belgičan a Nizozemec), čtyři astronauti z Japonska a dva z Kanady.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
2015
týden (formát: TT)
48
poznámka (k návrhu)
patnácté výročí od začátku první expedice

návrh
+0Komentář Navrhl/a: Bazi (diskuse) 13. 9. 2015, 19:05 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano Akorát dlouhé zpracování, málo červených odkazů, NČ, výročí; OK. --OJJ, Diskuse 8. 11. 2015, 17:42 (CET)[odpovědět]